Teroare în Venezuela. Deputații opoziției se ascund prin ambasade

Eduard Pascu / 09 mai 2019 / 17:25 Salveaza PDF Comentarii
Venezuela
Venezuela

Richard Blanco, deputat din opoziţia venezueleană şi unul dintre cei zece parlamentari venezueleni inculpaţi pentru sprijin acordat rebeliunii eşuate din 30 aprilie conduse de Juan Guaido, a anunţat joi că s-a refugiat la reşedinţa ambasadorului Argentinei la Caracas, informează AFP.

"Sunt aici în mod provizoriu, la reşedinţa ambasadorului" (argentinian), a declarat Blanco la postul de televiziune VPI, la o zi după arestarea de către serviciile de informaţii venezuelene a lui Edgar Zambrano, vicepreşedintele Adunării Naţionale şi mâna dreaptă a liderului opoziţiei, Juan Guaido. "Am venit aici noaptea, pentru că viaţa mea era în pericol", a spus Blanco.

Curtea Supremă a Venezuelei, pe care opoziţia o acuză că s-ar afla în solda lui Nicolas Maduro, a inculpat pentru înaltă trădare, conspiraţie şi rebeliune civilă zece deputaţi ai opoziţiei pentru sprijinul acordat de aceştia tentativei de insurecţie din 30 aprilie.

Adunarea Constituantă, compusă doar din susţinători ai preşedintelui socialist al Venezuelei, a ridicat imunitatea a şapte dintre aceşti parlamentari.

O altă deputată inculpată, Mariela Magallanes, s-a refugiat miercuri la reşedinţa ambasadorului Italiei la Caracas.

Autoproclamat preşedinte al Venezuelei, Juan Guaido este recunoscut de circa 50 de ţări, printre care SUA.

Adunarea Constituantă i-a ridicat deja imunitatea parlamentară în aprilie, considerând că el a "uzurpat" funcţia prezidenţială. Opozantul şi susţinătorii lui au recurs la rândul lor la termenul de "uzurpator" pentru a-l califica pe Nicolas Maduro, estimând că acesta datorează menţinerea la putere alegerilor prezidenţiale "fraudate" de anul trecut.

Adunarea Constituantă este una dintre cele două adunări parlamentare din Venezuela. Creată în 2017, ea înlocuieşte, de fapt, Adunarea Naţională, deciziile căreia nu mai sunt luate în calcul de executiv.

Vezi și: Criză Venezuela. Puterea va ridica imunitatea deputaților, care au sprijinit revolta

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22