Teoria evoluției, scoasă din programa școlară

Turcia a anunţat o nouă programă şcolară care exclude teoria evoluţiei, alimentând temerile opoziţiei că preşedintele Tayyip Erdogan subminează fundaţiile laice ale Republicii, informează Reuters. 

Preşedintele unui sindicat al cadrelor didactice a descris schimbările ca fiind un pas uriaş în direcţia greşită pentru şcolile din Turcia şi o încercare de a evita formarea unor generaţii care pun întrebări", potrivit Agerpres.

Ministrul educaţiei Ismet Yilmaz a declarat într-o conferinţă de presă că programa nu va conţine nicio referire la emblematica teorie a lui Darwin până la universitate, argumentând că aceasta este prea complexă pentru elevi până la acest nivel.

Parlamentarul Mustafa Balbay din Partidul Popular Republican (de opoziţie) a declarat că orice sugestie că teoria darwinistă este dincolo de înţelegerea elevilor de liceu este o insultă la adresa acestora. Îi dai unui elev de 18 ani dreptul de a alege şi de a fi ales, dar nu-i dai dreptul de a afla mai multe despre teoria evoluţiei ... Asta este minte îngustă şi ignoranţă, a spus el.

Teoria evoluţiei postulată de omului de ştiinţă britanic Charles Darwin, care asigură că speciile sunt rezultatul selecţiei naturale, este respinsă de adepţii creaţionismului atât creştini cât şi musulmani, care cred că Dumnezeu a creat lumea - universul şi toate lucrurile vii - în şase zile, aşa cum este descris în Biblie şi Coran.

Noua programă şcolară, ce va intra în vigoare de la începutul anului şcolar 2017-2018, obligă de asemenea numărul tot mai mare de şcoli religioase Imam Hatip să predea conceptul de jihad ca fiind patriotic în spirit. "Adevăratul sens al jihadului este să vă iubiţi naţiunea", le-a spus Yilmaz ziariştilor.

Jihadul este adesea tradus ca "război sfânt" în contextul acţiunilor celor care luptă împotriva duşmanilor islamului, dar oameni de ştiinţă musulmani accentuează faptul că acesta se referă şi la o luptă personală, spirituală împotriva păcatului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel