Teologul Radu Preda, după ce a spus ÎPS Teodosie despre femei de Bobotează: Mântuitorul scandalizează continuu

Sursă foto: Facebook - Radu Preda
Sursă foto: Facebook - Radu Preda

Teologul Radu Preda a reacţionat cu privire la discursul ÎPS Teodosie despre femei, ţinut de Bobotează. 

"În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, nici măcar Aghiasmă Mică, darămite Aghiasmă Mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua Aghiasmă. Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, Aghiasmă Mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la Biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute Sfintele icoane, să nu ia Aghiasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi", a transmis ÎPS Teodosie, la emisiunea Dialog Duhovnicesc de la Radio Dobrogea. VEZI MAI MULTE AICI

Teologul Radu Preda ia partea femeilor, contrazicând astfel opinia ÎPS Teodosie.

”Iarăşi, citesc şi aud că un ierarh al Bisericii mele reproduce, de altfel fidel, o regulă valabilă încă despre ce să şi să nu facă o femeie în zilele “slăbiciunilor” lunare. Ca de obicei, mai ales că sunt zilele acestea în criză de ştiri, media preia şi face din ţânţar armăsar. Mai ales că persoana care utilizează acest citat este văzută de multă vreme drept un fel de dizident, ceea ce bisericeşte reprezintă o absurditate. Poţi avea alte idei, viziuni sau interpretări, în numele binecuvântatei libertăţi, dar câtă vreme ele se înscriu pe o linie generală a pastoraţiei, nu avem niciun motiv să ne revoltăm”, a mărturisit Radu Preda pentru Adevărul

„Revoltătoare însă apare, de bună seamă, maniera în care unele medii bisericeşti se raportează la femeie. Iarăşi, generic şi concret deopotrivă. Nu vreau să scuz pe nimeni şi nici să încurajez deviaţionismul, fratele mai mic al populismului. Departe de mine! Iau doar cele spuse şi mai ales cele simţite la auzirea lor drept motiv întemeiat de a reflecta asupra antropologiei, a felului sau halului în care vedem şi tratăm femeia, raportul carnal“, a adăugat Preda. 

Mântuitorul scandalizează continuu

„Cum ştim, pe tema aceasta Mântuitorul scandalizează continuu: de la faptul că stă la masă sau vorbeşte cu femeile, păcătoase sau de alt neam, la delegarea lor de a duce vestea Învierii bărbaţilor, Sfinţilor Apostoli, închişi în casă de frică. Spre a nu mai aminti despre rolul discret şi autoritatea enormă a Maicii Domnului. Puţin mai târziu, prin Sfântul Apostol Pavel, se precizează clar că în trupul lui Hristos, în Biserică, nu se face o distincţie – ceea ce nu înseamnă confuzie!!! – între partea bărbătească şi cea femeiască, aşa cum nu contează dacă eşti evreu sau grec, sclav sau liber. Teoretic, toate acestea ar trebui să fie ştiute. Măcar de cei minim catehizaţi. Sau pur şi simplu informaţi“, mai susține teologul Radu Preda. 

Teologul, care consideră nepotrivită raportarea unor fețe bisericești la femei, a fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel