Teodorovici, precizări cheie în Comisia de afaceri a PE

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

România preia Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene într-un moment important pentru Europa, marcat de provocări multiple, dar suntem realişti şi ambiţioşi în abordarea noastră, a declarat luni ministrul Eugen Teodorovici, în Comisia de afaceri economice şi monetare a PE (ECON).

Ministrul român a prezentat luni în faţa membrilor ECON priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE în domeniile economic, financiar şi fiscal. Potrivit lui Teodorovici, primul mesaj pe care Preşedinţia română a Consiliului UE doreşte să-l transmită este coeziunea europeană, atenţia României îndreptându-se spre tratamentul egal al cetăţenilor UE.

În opinia sa, este extrem de important ca Uniunea Europeană să devină mai importantă şi mai prosperă pentru a oferi, printre altele, securitate şi siguranţă pentru cetăţenii europeni. În intervenţia sa, oficialul român a menţionat că este esenţială definitivarea Uniunii Economice şi Monetare. În egală măsură, promovarea uniunii bancare constituie o prioritate, în contextul în care este nevoie de un sector financiar european sigur şi solid. Nu în ultimul rând, propunerile legislative avute în vedere de Preşedinţia română a Consiliului UE se vor referi la reducerea stocului de credite neperformante. Un alt proiect important pe care România îl va avea în atenţie va fi instrumentul InvestUE; prima discuţie în Consiliul ECOFIN pe acest subiect va avea loc marţi, iar o decizie în acest format al Consiliului UE este aşteptată în luna februarie.

Răspunzând unei întrebări adresate de eurodeputatul Siegfried Mureşan (grupul PPE) referitoare, printre altele, la propunerea Comisiei Europene din 2017 privind crearea unui fond monetar european, ministrul român a dat asigurări că va pleda pe baza principiului ca, ori de câte ori se va discuta despre instrumente bugetare şi soluţii pentru o anumită parte a Europei, să se aibă în vedere şi cealaltă parte, aşa cum este cazul ţărilor membre din zona euro şi al ţărilor non-euro. Discuţiile la nivelul Consiliului se vor purta pe această bază - aceea de a discuta şi de a găsi soluţii pentru întreaga Europă, a explicat ministrul finanţelor publice român, potrivit Agerpres. 

VEZI ȘI: Codrin Ştefănescu: Trebuie să înţeleagă inclusiv cei cu #rezist

VEZI ȘI: PNL, întâlniri cu Iohannis. Orban dă cărțile pe față


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel