Tensiuni Turcia-SUA. Militari americani, la un pas să fie arestați

Câțiva avocați turci solicită arestarea membrilor serviciilor americane de la baza aeriană Incirlik.

Un grup de avocați pro-guvernamentali din Turcia au formulat acuzații împotriva câtorva ofițeri din SUA de la baza aeriană Incirlik, solicitând arestarea lor pentru presupuse legături cu grupurile teroriste, anunță military.com.

Acuzațiile au loc în contextul intensificării tensiunilor dintre SUA și Turcia, un aliat al NATO care a anihilat în ultimii ani opoziția politică, a închis birourile mai multor intituții media și a înăsprit controlul sistemului judiciar, potrivit organizațiilor internaționale.

Avocații încearcă să oprească temporar toate zborurile care părăsesc baza și caută accesul la executarea unui mandat de percheziție, potrivit documentelor depuse la instanțe săptămâna trecută de Asociația pentru Justiție și Ajutor Social. Grupul este o organizație non-guvernamentală bine-cunoscută, formată din susținătorii președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Centrul pentru Libertate din Stockholm, un grup de jurnaliști exilați din Turcia, a declarat că mandatele au fost probabil depuse ca răspuns la instituirea de către SUA a sancțiunilor economice împotriva ministrului de interne Suleyman Soylu și ministrului Justiției Abdulhamit Gul, pentru rolul lor în trimiterea în detenție a pastorului american Andrew Brunson.

Brunson a ajuns în închisoare în octombrie 2016, sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă, afirmații pe care guvernul american și organizațiile internaționale pentru drepturile omului le resping. SUA a impus sancțiunile după ce Turcia a refuzat să-l elibereze pe Brunson, care a fost mutat săptămâna trecută de la închisoare în arest la domiciliu, în Izmir.

Erdogan a condiționat public eliberarea lui Brunson de o cerere către SUA pentru a-l deporta pe Muhammed Fethullah Gulen, un lider religios musulman care trăiește în Pennsylvania, despre care guvernul turc declară că este responsabil pentru încercarea de lovitură de stat din Turcia, din 15 iulie 2016.

Plângere de 60 de pagini

Conform sursei ciatte, documentele depuse la instanțe îi acuză pe ofițerii și subofițerii americani menționați că au legături cu grupul FETO, despre care se presupune că este condus Gulen și care încearcă să "distrugă ordinea constituțională" a Turciei. Plângerea de 60 de pagini solicită arestarea colonelului John C. Walker, a colonelului Michael H. Manion, a colonelului David Eaglen, a colonelului David Trucksa, a locotenentului colonel Timothy J. Cook, a locotenentului colonel Mack R. Coker și Sgts. Thomas S. Cooper și Vegas M. Clark.

Gen. Joseph Votel, comandantul Comandamentului Central al SUA, generalul în rezervă John F. Campbell și Gen. Rick Boutwell, directorul afacerilor regionale pentru deputatul pe lângă secretarul Forțelor Aeriene, au fost, de asemenea, numiți în plângere. 

Forțele Aeriene au declarat că sunt conștiente de rapoarte, dar așteaptă lămuriri suplimentare de la guvernul turc. "Continuăm să ne îndeplinim misiunea aici la Baza Aeriană Incirlik și suntem mândri de relația pe care o avem cu partenerii noștri militari turci", a declarat purtătorul de cuvânt al bazei de aviație, comandantul Forțelor Aeriene, Amanda Herman.

Vezi și: Fethullah Gulen. Turcia: Arestări masive pentru căsătorii aranjate


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel