Tensiuni Turcia-Siria: Moscova ”este pregătită să organizeze o întâlnire” între Erdogan și Bashar al-Assad

Președintele turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele turciei, Recep Tayyip Erdogan

După ce Ankara a amenințat că va lansa o operațiune la sol în nordul Siriei, Reprezentantul Special al Președintelui Rusiei confirmă că Moscova este pregătită să medieze între Ankara și Damasc dacă vor solicita acest lucru.

Mihail Bogdanov, trimisul special al președintelui rus în Orientul Mijlociu și țările africane și ministru adjunct de Externe, a declarat, vineri, că Moscova ”este pregătită să organizeze o întâlnire între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele sirian Bashar al-Assad”.

Potrivit Almayadeen, Bogdanov a mai declarat că "ne exprimăm întotdeauna disponibilitatea, dar până acum nu s-a luat nicio acțiune concretă la nivel politic. Până acum, nu există astfel de planuri".

Mai mult, Bogdanov a spus: ”Totul depinde de dorințele părților, dar noi nu impunem nimic, nimănui”, adăugând că ”dacă cele două țări ne vor cere să mediem, iar partenerii noștri din Ankara și Damasc au un asemenea interes, vom răspunde afirmativ.”

Recent, președintele Turciei a sugerat din nou o posibilă nouă ofensivă terestră în Siria împotriva militanților kurzi marți, iar Moscova a fost cea care a apelat la calm și a cerut Ankarei să evite o escaladare, scrie Europa News.

Reprezentantul prezidențial al Rusiei în Siria, Alexander Lavrentyev, a spus că Turcia ar trebui să ”arate o anumită reținere” pentru a preveni o escaladare în țara din Orientul Mijlociu. Lavrentyev – a cărui țară este un aliat puternic al Guvernului sirian – și-a exprimat speranța că ”va fi posibil să-i convingem pe partenerii noștri turci să se abțină de la utilizarea excesivă a forței pe teritoriul sirian”.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că acțiunile Turciei nu se vor limita la lovituri aeriene, sugerând o posibilă nouă incursiune.

”Am fost peste teroriști în ultimele zile cu avioanele, artileria și dronele noastre”, a spus Erdogan. ”Cât mai curând posibil, le vom elimina pe toate împreună cu tancurile și soldații noștri”. Erdogan a continuat: "De acum înainte, există o singură măsură pentru noi. Există o singură frontieră. Și aceasta este siguranța propriei țări, a propriilor cetățeni. Este dreptul nostru cel mai legitim să mergem acolo”.

Forțele armate turce au ucis 184 de teroriști în timpul operațiunii ”Claw-Sword” în Siria și Irak

Forțele armate turce au ucis 184 de teroriști în două zile de operațiune aeriană ”Claw-Sword” în Siria și Irak, a anunțat luni ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar, potrivit TASS.

"De la începutul Operațiunii Claw-Sword, 184 de terorişti au fost uciși cu ajutorul aeronavelor și al focului de la sol. Potrivit estimărilor noastre, această cifră va crește. Vom continua lupta până când ultimul terorist va fi distrus", a transmis Ministerul turc al Apărării.

În noaptea de 20 noiembrie, Turcia a desfășurat operațiunea aeriană ”Claw-Sword” în nordul Irakului și Siriei, care a implicat peste 50 de avioane și 20 de drone. Raidurile au fost efectuate pe locurile de desfășurare ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este interzis în Turcia, și ramurile sale din Siria, Forțele Naționale de Apărare. Ministerul turc al Apărării a declarat că operațiunea a avut succes, menționând că principalele baze și locuri cu concentrații dense de teroriști au fost eliminate.

Potrivit presei turce, avioanele de vânătoare turcești F-16 au reluat atacurile asupra regiunilor siriene, după ce orașele de graniță turcești au fost atacate din Siria... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel