Tensiuni SUA-Iran. Ce măsuri va lua Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis joi, de la Tokyo, că va face maximum posibil în următoarele zile pentru 'a evita o escaladare militară' a tensiunilor dintre Iran şi SUA, informează AFP. 

'Vom face maximum' posibil pentru ca 'nimeni să nu comită ireparabilul', a declarat Macron în faţa presei, în a doua zi a vizitei sale în Japonia. 'Este esenţial astăzi ca toţi actorii (de pe scena internaţională) să reducă tensiunea', a adăugat el.

Macron a precizat că va vorbi despre aceasta la Osaka, în cadrul summitului G20, cu preşedintele american Donald Trump, ca să se facă totul 'pentru a evita o escaladare de tip militar'. Trump a evocat miercuri posibilitatea unui război împotriva Iranului, 'care nu va dura foarte mult', afirmaţii care au sunat ca un nou avertisment la adresa Teheranului.

'Nu există război scurt (...) când e un război ştii când acesta începe, însă arareori ştii şi când aceasta se termină', a comentat Macron în faţa presei. Totodată, potrivit lui Macron, trebuie 'menţinută presiunea' asupra Iranului, inclusiv din partea ţărilor europene semnatare ale acordului cu privire la programul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015.

'Am discutat cu preşedintele (iranian Hassan) Rouhani (marţi la telefon) pentru a-i spune că orice retragere din acordul asupra programului nuclear ar fi o eroare şi orice semnal în acest sens ar fi o eroare', a declarat preşedintele francez. 'Riscul este ca Iranul să iasă din acord. Şi ca membrii comunităţii internaţionale să nu mai poată urmări activităţile de îmbogăţire' a uraniului, a subliniat Macron.

El a precizat că, potrivit informaţiilor de care dispun autorităţile franceze, drona americană doborâtă la 20 iunie de Iran 'se afla în zona internaţională' şi nu deasupra teritoriului iranian, după cum a afirmat Teheranul. Dimpotrivă, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a declarat marţi că drona americană a fost doborâtă în spaţiul aerian iranian şi nu în spaţiul aerian internaţional, după cum asigură Washingtonul. Macron a reafirmat că împărtăşeşte cu SUA acelaşi 'obiectiv strategic', acela ca Iranul 'să nu se poată dota cu arme nucleare'

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel