Tensiuni și replici în CSM. Savonea: Să recunoaștem!

Plenul CSM a fost amânat, pentru a treia oară, din lipsă de cvorum, iar după ce Lia Savonea, șefa CSM, a făcut acest anunț, a urmat o discuție tensionată între cei prezenți.

Doi din cei șapte membri care au semnat scrisoarea de săptămâna trecută unde au subliniat că nu vor veni la plenul CSM până nu sunt eliminate de pe ordinea de zi punctele ce vizează Secția de anchetă, s-au prezentat la plenul de luni, amânat însă, tot din lipsă de cvorum.

Judecătorul Chiș, care a semnat scrisoarea, a spus că boicotul de săptămâna trecută nu este o premieră. „Fiecare coleg care lipsește astăzi are o justificare. Fie este în concediu, fie este în delegație. Boicotul - numiți-l cum vreți dumneavoastră - de data trecută nu este o premieră a celor șapte colegi care fac acastă solicitare din martie. Este o premieră pe care ați început-o dumneavoastră, doamna președinte, atunci când a vorba despre discutarea raportului de audit al Inspecției Judiciare pe anul 2016 pe vremea când doamna președinte Mariana Ghena conducea acest Consiliu. Cinci membi ai Consiliului au refuzat să participe la plen, lăsând plenul fără cvorum, cu justificarea că protejează dreptul la apărare al inspectorului-șef", a spus, potrivit Mediafax. Chiș. În replică, Savonea, șefa CSM, i-a spus că „întotdeauna au fost deschiși la discuții".

„Din păcate, cererea dumneavoastră și a colegilor de a se amâna această ședință și a se scoate de pe ordinea de zi - eu am citit-o în presă, trebuie să recunoaștem. Cea de săptămâna trecută. Ea nu a fost solicitată oficial Consiliului, am citit-o în presă. Ați ales să o trimiteți în presă și nu să o discutăm. Puteați să coborâți în ședință și să discutăm", a spus Savonea.

Replici la CSM

La rândul său, judecătorul Mihai Bălan, semnatar al scrisorii transmise în presă, a spus că au discutat deja informal nemulțumirile privind punctele contestate de pe ordinea de zi.

Lia Savonea: „Dacă ajungem să ne consultăm și cu privire la ordinea de zi, nu vom mai putea funcționa".

Mihai Bălan: „E a treia oară când reiterăm să ne ascultați".

Judecătorul Evelina Oprina: „Am auzit tot felul de discursuri manipulatorii. Eu vreau să spun că din acest moment voi apela la orice mecanism legal pentru a încerca să punem stavilă acestor discursuri, acestor manipulări. (...) În ce privește cele trei puncte care vizează Sectia de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, este evident că punctul meu de vedere este că este o încercare pentru ca această secție să nu funcționeze sub nicio formă, îmi amintesc discursurile inițiale, nu există această nevoie (nevoie de a fi înființată Secția, n.r.), că nu există dosare care să vizeze magistrații (...), s-a spus că numărul de 15 posturi de procurori este insuficient. Eu nu mai înțeleg această abordare, de aceea am spus că este o acțiune concertată".

La discuție a intervenit și Ana Birchall, care a spus, din nou, că vrea să fie anunțată din timp cu privire la calendarul secțiilor și al plenului. Ministrul Justiției a mai atras atenția că fiecare opinie a membrilor trebuie respectată, mai ales pentru că blocajul creat „nu face bine nimănui", conform sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel