Tensiuni în Pacific. SUA și Japonia acuză China de subminarea ordinii internaționale în regiune

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Două țări acuză China de „eforturi continue” în subminarea ordinii bazată pe reguli pe fondul perspectivelor regionale incerte.

Japonia și Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce au descris drept „eforturile continue” ale Chinei de a „submina” ordinea internațională bazată pe reguli, deoarece cele două state au convenit să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării ca răspuns la noile amenințări emergente.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, ministrul de externe al Japoniei Yoshimasa Hayashi și miniștrii apărării din celor două țări s-au întâlnit virtual pentru a discuta despre intensificarea legăturilor de securitate pe fondul unui accent tot mai mare pe rolul internațional al Japoniei.

„China subminează ordinea bazată pe reguli“

Miniștrii „și-au exprimat îngrijorarea față de eforturile continue ale Chinei de a submina ordinea bazată pe reguli”, potrivit unui comunicat publicat după întâlnire.

„Aceștia hotărât să lucreze împreună pentru a descuraja și, dacă este necesar, a răspunde la activitățile destabilizatoare din regiune.”, se mai arată în text.

De asemenea, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile Chinei în Marea Chinei de Est, unde Japonia este implicată într-o dispută teritorială asupra Insulelor Senkaku, și și-au reiterat „obiecțiile puternice” față de „pretențiile maritime ilegale, militarizarea și activitățile coercitive ale Chinei din Marea Chinei de Sud”. .

Beijingul revendică aproape întreaga mare sub așa-numita linie cu nouă liniuțe, care a fost respinsă de o instanță internațională după un caz introdus de Filipine în 2016. Beijingul a construit acolo insule artificiale și avanposturi militaree, unde a desfășurarat pază de coastă și miliție maritimă

Diplomații au mai spus că au „preocupări serioase și permanente” cu privire la problemele drepturilor omului în Xinjiang, precum și în Hong Kong și au subliniat importanța păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat vineri că Republica populară Chineză deplânge comentariile recente ale Statelor Unite și ale Japoniei, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel