TENSIUNI în Orient. Trump, intervenție: Voi îndeplini acest vis

Darius Muresan / 23 mai 2017 / 17:57 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Președintele SUA, Donald Trump, s-a angajat la Betleem, în Cisiordania ocupată, să facă "tot posibilul" pentru a-i ajuta pe israelieni și palestinieni să încheie un acord de pace, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"Pacea este o alegere pe care noi trebuie să o facem în fiecare zi și SUA sunt aici pentru a ajuta să facă posibil acest vis", a declarat Trump în prezența președintelui Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, cu care a avut o întrevedere în cursul dimineții.

"Sunt hotărât să încerc să închei un acord de pace între israelieni și palestinieni și am intenția să fac tot posibilul pentru a-i ajuta să-și atingă acest obiectiv", a adăugat el.

"Președintele Abbas mă asigură că este gata să lucreze cu bună credință la acest obiectiv și premierul (Benjamin) Netanyahu mi-a promis același lucru", a afirmat el, a doua zi după întâlnirea la Ierusalim cu liderul israelian.

Președintele republican a subliniat în special necesitatea de a stimula potențialul economiei palestiniene, "care este într-o perioadă dificilă".

Guvernul israelian a adoptat duminică seara, "la cererea" lui Trump, măsuri destinate să faciliteze viața palestinienilor și să le favorizeze economia, în special călătorii în străinătate și deplasări a zeci de mii de palestinieni care vor să lucreze în fiecare zi în Israel.

Problema Cisiordaniei

Ocupația continuă a Cisiordaniei este principalul motiv pentru care palestinienii au o problemă cu Israelul, nu cu iudaismul, a declarat liderul ANP, Mahmoud Abbas în timpul conferinței de presă comune cu președintele SUA, Donald Trump, potrivit DPA.

Cu această ocazie, Abbas a condamnat atacul terorist de la Manchester și a reafirmat angajamentul palestinienilor de a lucra cu Trump la acordul de pace cu israelienii.

El a pledat din nou pentru soluția a două state, implicând crearea unui stat palestinian independent, la conferința de presă cu Donald Trump, care însă nu a evocat această soluție, notează AFP.

"Reiterez încă o dată poziția noastră, cea a două state de-a lungul frontierelor din 1967, un stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est, existând alături de statul Israel în securitate și pace", a subliniat liderul ANP.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24