Tensiuni în Marea Chinei de Sud: Moscova, alianță cu China împotriva SUA

Tensiunile cresc în Marea Chinei de Sud, după ce Moscova a transmis că anul viitor se va alătura manevrelor navale militare ale Beijingului.

Anunţul vine la puţin timp după ce secretarul american al Apărării ceruse Chinei să-şi restrângă acţiunile în zonă şi să renunţe la politica expansionistă.

Vestea privind participarea, în mai 2016, la exerciţii militare împreună cu forţele navale ale Beijingului a fost transmisă de ministrul rus al Apărării. El a precizat că este îngrijorat de securitatea din regiune şi a acuzat Statele Unite că sunt principalul factor de destabilizare în marea Chinei de Sud.

”În fiecare zi, SUA devin tot mai concentrate pe izolarea Rusiei şi Chinei. În ciuda îngrijorării noastre privind sistemul global de apărare antirachetă al americanilor, ei continuă politica de perturbare a stabilităţii strategice prin adăugarea unui segment regional al scutului în zona Asia-Pacific”, a spus Serghei Lavrov, citat de digi24.ro.

Vezi și: Sindromul China: Plan nuclear la Beijing care frizează nebunia

Manevrele militare din mai 2016 vor avea loc în marea Chinei de Sud, spaţiu în care mai multe ţări asiatice, împreună cu Statele Unite, fac presiuni asupra Beijingului să stopeze construcţia de insule artificiale. În schimb, China susţine că operaţiunile nu vizează nicidecum expansiunea sau exploatarea resurselor.

”Sunt menite să ajute China să-şi îndeplinească mai bine responsabilităţile în privinţa operaţiunilor de căutare şi salvare, prevenire a dezastrelor şi operaţiuni umanitare, cercetare ştiinţifică maritimă, observaţii meteorologice, protecţia mediului, securitatea navigaţiei şi servicii de pescuit”, a argumentat amiralul Sun Jianguo.

În acest context, oficialii de la Beijing au cerut americanilor să stea departe de Marea Chinei de Sud, însă aceştia au anunţat deja că vor trimite nave de război în regiune.

Citește și: Rusia face exerciții militare comune cu India și China

”Să fie clar! Statele Unite vor zbura, naviga şi opera oriunde permite legea internaţională, aşa cum facem în toată lumea. America, împreună cu aliaţii săi şi partenerii din regiune, nu vor fi descurajaţi să-şi exercite aceste drepturi, drepturile tuturor naţiunilor”, a transmis ferm Ashton Carter, secretarul american al Apărării.

Prin Marea Chinei de Sud trec numeroase rute comerciale. Potrivit convenţiilor internaţionale, zonele economice sunt împărţite de China, Filipine, Malaezia, Brunei, Indonezia şi Vietnam. Cu toate acestea, China revendică aproape toate insulele, chiar dacă ele sunt mai apropiate de ţărmurile altor state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel