Tensiuni în Irlanda de Nord în era post-Brexit. UE şi Marea Britanie, poziție comună pentru a găsi un compromis

Tensiuni în Irlanda de Nord în era post-Brexit. UE şi Marea Britanie, poziție comună pentru a găsi un compromis
Tensiuni în Irlanda de Nord în era post-Brexit. UE şi Marea Britanie, poziție comună pentru a găsi un compromis

Uniunea Europeană şi Marea Britanie s-au angajat, într-un comunicat comun, să depună toate eforturile pentru a găsi un compromis pentru a elimina tensiunile post-Brexit în provincia britanică Irlanda de Nord, relatează AFP.

După 'discuţii sincere, dar constructive' la Londra, vicepreşedintele CE Maros Sefcovic şi ministrul britanic Michael Gove au promis, conform comunicatului, să protejeze acordul de pace care a pus capăt la 30 de ani de violenţe în Ulster şi să limiteze la maxim consecinţele Brexit-ului asupra 'vieţii cotidiene a comunităţilor atât din Irlanda, cât şi din Irlanda de Nord'.

Marea Britanie a părăsit uniunea vamală şi piaţa unică europene în ianuarie 2021

Cei doi oficiali au promis de asemenea să convoace o nouă reuniune a comitetului comun între UE şi Marea Britanie 'până cel târziu la 24 februarie'. Ieşită oficial din UE la sfârşitul lui ianuarie 2020, Marea Britanie a părăsit uniunea vamală şi piaţa unică europene în ianuarie 2021, la finalul perioadei de tranziţie a Brexit-ului.

Însă provincia sa Irlanda de Nord continuă să facă parte din cele două entităţi, conform termenilor protocolului specific negociat în acordul de divorţ între Londra şi Bruxelles, care introduce astfel controale asupra mărfurilor care ajung în această provincie britanică dinspre Marea Britanie.

Conflicte între unionişti şi republicani

Soluţia a fost adoptată pentru a se evita reintroducerea infrastructurii frontaliere între provincia britanică şi Republica Irlanda, punct de fricţiuni timp de trei decenii sângeroase între unionişti şi republicani, care au făcut pace în 1998. Însă liderii unionişti, ataşaţi menţinerii Irlandei de Nord sub coroana britanică, au cerut recent ca protocolul să fie abandonat, invocând penuria de mărfuri dinspre Marea Britanie.

La sosirea la Londra, Sefcovic a afirmat că Bruxellesul este hotărât să protejeze pacea în Irlanda de Nord şi să facă funcţional protocolul post-Brexit privitor la această provincie, în ciuda unor apeluri de schimbare a unor termeni sau chiar de abandonare completă a lui, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel