Rusia, sfidare totală. Putin, vizită într-o provincie separatistă

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat provincia separatistă georgiană Abhazia și a dat acolo asigurări cu privire la sprijinul militar al Moscovei, un act de sfidare la adresa guvernelor occidentale care au condamnat susținerea oferită de Moscova separatiștilor proruși din Georgia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Abhazia și cealaltă regiune separatistă georgiană Osetia de Sud au eliminat controlul autorităților de la Tbilisi în urma confruntărilor care au avut loc la începutul anilor '90, iar trupe ruse staționează permanent în aceste provincii de la încheierea războiului ruso-georgian din anul 2008. Putin a intensificat sprijinul militar, economic și politic pentru aceste regiuni separatiste în ultimii ani.

Putin a sosit în Pițunda, stațiune din Abhazia la Marea Neagră, la o săptămână după ce vicepreședintele american Mike Pence a vizitat Tbilisi și a condamnat prezența rusească pe teritoriul georgian.

În cadrul unei întâlniri cu Raul Khadzhimba, lider al administrației separatiste, Putin a afirmat că Moscova se angajează să construiască un contingent militar ruso-abhaz pentru a asigura securitatea populației din Abhazia.

'Cel mai important lucru este că avem relații cu totul speciale cu Abhazia', a declarat Putin în cadrul întrevederii. 'Noi garantăm în mod sigur securitatea, autosuficiența și independența Abhaziei. Sunt sigur că va fi în continuare nevoie', a adăugat liderul de la Kremlin.

Vizita lui Putin a coincis cu împlinirea a nouă ani de la izbucnirea războiului ruso-georgian, încheiat cu o înfrângere severă a georgienilor și în urma căruia Rusia a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud, în pofida opoziției comunității internaționale.

Explicația Rusiei

Rusia a susținut că a fost nevoită să acționeze în 2008 pentru a-i apăra pe civili în ambele entități de atacurile militare georgiene. Dar guverne occidentale afirmă că Rusia a pus la cale conflicte separatiste pentru a împiedica parcursul Georgiei în procesul aderării la NATO și UE.

'Astăzi, în timp ce plângem pierderile pe care le-am suferit în cursul acestei tragedii, îl vedem pe președintele Federației Ruse vizitând regiunea separatistă georgiană Abhazia', a declarat președintele georgian Giorgi Margvelashvili după ce a participat la o ceremonie la mormântul unor soldați georgieni care au murit în războiul din 2008.

El a subliniat că vizita președintelui Putin reprezintă 'o încălcare a dreptului internațional și o încercare de legitima nedreptatea istorică pe care Federația Rusă a comis-o împotriva Georgiei'.

La rândul său, un purtător de cuvânt al NATO a declarat că vizita lui Putin ar fi trebuit convenită în prealabil cu autoritățile georgiene.

'Vizita președintelui Putin în regiunea Abhazia din Georgia — cu prilejul marcării a nouă ani de la conflictul armat — dăunează eforturilor internaționale de a găsi o soluționare pe cale pașnică și prin negocieri', a menționat purtătorul de cuvânt al Alianței.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel