Tensiuni în Balcani. Premierul sârb Ana Brnabic acuză Croația că a demonstrat că este inamic al Serbiei

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Premierul sârb Ana Brnabic acuză Croația că a demonstrat că este inamic al Serbiei.

Decizia Croaţiei de a opri exporturile de petrol brut către Serbia prin conducta JANAF nu are nicio legătură cu sancţiunile contra Rusiei, ci este un act de represalii politice contra Belgradului şi o măsură ostilă luată de Croaţia, a declarat joi premierul sârb Ana Brnabic, potrivit Tanjug.

Într-o intervenţie la postul Happy TV, Brnabic a spus că Serbia vrea doar ca cei care au ucis copii şi bătrâni sârbi pe teritoriul Bosniei în 1995 să răspundă pentru crimele lor după 27 de ani.

Fiind întrebată dacă decizia Croaţiei este o formă de sancţionare a Serbiei, Ana Brnabic a răspuns afirmativ.

Obţinem 50% din petrolul nostru via JANAF şi acum vom plăti cu cel puţin 20% mai mult. Nu avem alte oleoducte, nicio conductă alternativă - JANAF a fost construită de Iugoslavia, Serbia şi cetăţeni sârbi, iar acum este folosită împotriva noastră, a subliniat şefa executivului sârb.

În virtutea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, Serbia nu va mai putea importa petrol rusesc de la 1 noiembrie.

Potrivit şefei guvernului de la Belgrad, Croaţia foloseşte energia în scopuri politice şi decizia acesteia a schimbat totul în privinţa relaţiilor Serbiei cu UE şi, în particular, cu Croaţia.

Ei (croaţii) au arătat în mod deschis că sunt o ţară inamică pentru Serbia, a insistat Brnabic, scrie Agerpres.

Rusia spune că este „pe deplin angajată“ să evite un război nuclear

Moscova a afirmat joi că rămâne "pe deplin angajată" principiului de a nu permite niciodată declanşarea unui război nuclear, în condiţiile în care există tot mai multe temeri privind o posibilă dramatică escaladare după şapte luni de conflict armat cu Ucraina, informează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat joi, în timpul unei conferinţe de presă, că poziţia Moscovei - cea conform căreia un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată - nu s-a schimbat.

Autorităţile ruse sugerează posibilitatea utilizării de arme nucleare încă de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina la 24 februarie, iar aceste ameninţări au crescut în intensitate în ultimele săptămâni (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel