Tensiuni în Balcani între Ankara și Sofia în urma alegerilor din Bulgaria

Pixabay
Pixabay

Au apărut noi tensiuni politice în Balcani, în urma alegerilor din Bulgaria.

Ambasadorul bulgar la Ankara, Anghel Ciolakov, a fost convocat la Ministerul de Externe turc pentru clarificări cu privire la afirmaţii ale Bulgariei referitoare la implicarea Turciei în alegerile legislative şi prezidenţiale bulgare din 14 noiembrie şi interferenţa acesteia în afacerile sale interne, relatează vineri BTA, citat de Agerpres. 

Agenţia de ştiri turcă Dogan a relatat că viceministrul de externe Faruk Kaymakci a formulat în cursul întrevederii de joi un protest ferm cu privire la ceea ce a numit drept insinuările Bulgariei.

Turcia consideră afirmațiile ca fiind nefondate

Kaymakci i-a spus ambasadorului bulgar că Turcia a oferit asistenţă pentru desfăşurarea calmă a scrutinului pe teritoriul său şi a respins ca fiind complet neadevărate alegaţiile că ţara sa a intervenit în aceste alegeri, că a manipulat alegători şi a intervenit în afacerile interne bulgare.

El a protestat şi faţă de faptul că ambasadorul turc la Sofia a fost convocat la rândul său la MAE bulgar joi pentru a fi informat în legătură cu aceste alegaţii. Kaymakci a adăugat că MAE turc consideră absolut inacceptabile astfel de afirmaţii din partea Bulgariei, stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene.

MAE turc, mai menţionează BTA, i-a prezentat ambasadorului Ciolakov o notă de protest adresată MAE bulgar care s-ar referi la răspândirea de către Bulgaria de alegaţii cu privire la Turcia, precum şi la faptul că autorităţile bulgare au permis organizarea de manifestaţii în faţa Ambasadei Turciei la Sofia.

Turcia și Bulgaria împart minorități ale ambelor țări

Bulgaria este gazda unei importante comunităţi etnice turce şi de asemenea în Turcia trăiesc circa 350.000 de etnici turci cu cetăţenie bulgară, aminteşte publicaţia online Balkan Insight, potrivit căreia ambasadorul Ciolakov a fost informat la convocarea de joi că Turcia respinge toate acuzaţiile în sensul că autorităţile turce le-au cerut votanţilor bulgari de etnie turcă să voteze la 14 noiembrie pentru o formaţiune a etnicilor turci din Bulgaria.

Guvernul şi partidele de opoziţie din Turcia, precum şi Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi, principala formaţiune a etnicilor turci din Bulgaria, au făcut apel la toţi cetăţenii bulgari din Turcia să voteze la scrutinul din 14 noiembrie.

Potrivit cotidianului bulgar Novinite, ministrul de interne bulgar Boiko Raşkov a spus că media turce au îndemnat la participarea masivă a acestora la alegeri şi a notat că doar la o secţie de votare din oraşul turc Izmir au votat pentru 1500 de alegători, ceea ce a apreciat ca fiind obiectiv imposibil.

Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi a obţinut peste 80.000 de voturi în 126 de secţii de vot din oraşe din Turcia. Datorită şi prezenţei scăzute la votul de duminică din Bulgaria, acest partid a obţinut peste 13% din voturi şi 34 de locuri în parlamentul unicameral bulgar.

Formaţiunea etnicilor turci a avut în premieră şi propriul candidat la preşedinţie, Mustafa Karadayi, care a obţinut aproape 12% din totalul voturilor, şi îl susţine pe candidatul independent Anastas Ghergikov, susţinut şi de partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov, în al doilea tur de scrutin în faţa preşedintelui în exerciţiu, Rumen Radev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel