Tensiuni Grecia - Turcia. Premierul Mitsotakis a părăsit dineul în timpul discursului președintelui Erdogan

La cina oficială a summitului european informal, premierul grec a părăsit încăperea atunci când a vorbit președintele Erdogan.

Tensiunile dintre Grecia şi Turcia au cunoscut un nou episod joi seară la Praga, atunci când preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat că premierul Kyriakos Mitsotakis a părăsit cina oficială a summitului european informal în timpul discursului său, informează AFP.

"Am ţinut un discurs, domnul a părut foarte inconfortabil. Din cauza acestui disconfort, şi în pofida etichetei, nu ştiu cine i-a dat permisiunea, probabil preşedintele... dar a ieşit afară şi a vorbit"."A spus că am folosit expresii oarecum dure. Dar nu este nimic grav", a vrut să tempereze situaţia preşedintele Turciei.

Cu toate acestea, potrivit acestuia, "nu este nimic de discutat" cu Grecia, în pofida tensiunii care se acumulează între cei doi vecini din Marea Egee."Nu avem ochii aţintiţi asupra teritoriului nimănui, nu vrem tensiuni cu vecinii noştri" dar,"deocamdată, nu avem ce discuta cu Grecia", a insistat el."Politica Greciei se bazează pe minciuni, nu are nimic sincer", a continuat preşedintele Erdogan.

Tensiunile nu încetează să crească în relaţia dintre Ankara şi Atena. Ankara, în special, este cea care a protestat recent după o desfăşurare militară pe două insule greceşti foarte aproape de ţărmurile sale, scrie Agerpres.

Consilierul lui Biden și consilierul lui Erdogan, întâlnire neanunțată la Istanbul. Ce a transmis apoi Casa Albă

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan, a avut duminică, la Istanbul, o întrevedere cu Ibrahim Kalin, consilierul-şef al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Cei doi consilieri de rang înalt au discutat despre "progresul din procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO", conform comunicatului transmis de Casa Albă, citează Agerpres. 

De asemenea, Sullivan şi Kalin au discutat și despre condamnarea de către Turcia a anexării ilegale unor regiuni din teritoriul ucrainean de către Rusia.

Turcia, ţară membră a NATO, face echilibristică diplomatică de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în 24 februarie. Ankara se opune sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi are relaţii apropiate atât cu Moscova, cât şi Kievul, vecinii săi de la Marea Neagră. În același timp, Turcia a criticat invazia rusă şi a trimis drone Ucrainei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel