Temperaturi record de până la 50 de grade Celsius, în Spania, în acest weekend. Autorităţile locale sunt în alertă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Sunt așteptate 50 de grade Celsius în Spania, un record de temperatură pentru luna iulie.

Sudul şi vestul Europei sunt deja afectate de un nou val de căldură. În Italia, avertismentul de caniculă este însoţit de cel pentru incendiile de vegetaţie, mai ales în insule.

În Spania, temperaturile aşteptate pentru acest weekend pot ajunge şi la 50°C, cu 3 mai multe decând nivelul maxim înregistrat vreodată, scrie Rador. Avertismentul meteorologilor este în special pentru perioada zilei. Temperatura medie va fi de peste 38°C, în multe zone se vor depăşi 40, iar locuitorii din Cordoba, oraş aflat în sudul Spaniei, se pregătesc de cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor meteo - 50°C.

Autorităţile locale sunt în alertă prin toate mijloacele. Oamenii sunt sfătuiţi să stea în casă, să se hidrateze şi să caute locurile răcoroase. Categoriile vulnerabile, în special copiii şi persoanele cu vârste înaintate, sunt principala îngrijorare. Sunt deja 40 de morţi atribuite căldurii în acest an.

În aprilie, Spania a înregistrat cea mai călduroasă zi a lunii din istoria ţării, de până la 40 de grade Celsius. Atunci Premierul Pedro Sánchez a lansat un avertisment cu privire la ameninţarea continuă pe care o reprezintă schimbările climatice. Ca măsuri, unele dintre autorităţile spaniole au permis, atunci, devansarea programului cursurilor şcolare sau chiar desfăşurarea orelor de curs în aer liber. Spitalele au fost puse în stare de alertă, inclusiv serviciile de pompieri.

Cea mai călduroasă zi de iulie din România

Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3 grade Celsius, aceasta fiind înregistrată la Calafat, în data de 24 iulie 2007. În aceeaşi zi, temperaturi maxime mai mari sau egale cu 44 de grade Celsius s-au înregistrat şi la staţiile meteorologice: Bechet (44,2 grade Celsius), Băileşti şi Moldova Veche (44 grade Celsius), scrie Agerpres. De altfel, în a treia decadă a lunii iulie 2007, la 43 staţii meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură de 40 de grade Celsius, iar la 96 de staţii meteorologice a fost depăşită temperatura maximă absolută a lunii.

În Bucureşti, valoarea maximă absolută a lunii iulie se ridică la 42,4 grade Celsius şi a fost înregistrată în data de 5 iulie 2000, la staţia meteorologică Bucureşti - Filaret. În aceeaşi zi au fost înregistrate şi maximele absolute la staţiile meteorologice Bucureşti - Băneasa (42,2 grade Celsius) şi Bucureşti - Afumaţi, de 41,1 grade Celsius, această valoare fiind atinsă şi în data de 24 iulie 2007.

Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iulie, majoritatea peste 35 de grade Celsius, au fost: 2007, 2000, 1988, 1987 etc.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel