Temperatura globală, creștere alarmantă în ultimul secol și jumătate

Temperatura globală, creștere alarmantă în ultimul secol și jumătate   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Temperatura globală, creștere alarmantă în ultimul secol și jumătate / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Din 1880, temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut cu 0,07°C în fiecare deceniu.

Din 1880, temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut cu 0,07°C (0,13°F) în fiecare deceniu. Numărul respectiv poate părea neglijabil, dar în timp, a devenit considerabil. În plus, rata de schimbare a temperaturii a crescut semnificativ în ultimele decenii la 0,18°C (0,32°F) din 1981. Ca urmare a acestui proces de încălzire globală, crizele de mediu au devenit cele mai mari provocări în prezent.

În acest grafic global al temperaturii, Neil R. Kaye, om de știință al datelor climatice, descrie modul în care temperaturile medii lunare s-au schimbat de-a lungul a aproape 170 de ani. Valorile temperaturii au fost comparate cu mediile preindustriale (1850-1900).

Etapele încălzirii globale

1851-1935, se suprapune cu a doua revoluție industrială

Graficul temperaturii globale arată clar că temperaturile medii de la suprafață au depășit în mod constant 1,5°C peste valorile lor preindustriale. 

Între anii 1877–1878 apare o anomalie evidentă a valorii vizuale. În acest timp, lumea a cunoscut numeroase evenimente climatice fără precedent, de la un puternic El Niño la secete larg răspândite. Marea foamete rezultată a provocat moartea a peste 20 de milioane de oameni, chiar depășind unele dintre cele mai letale pandemii din istorie.

În primele cinci etape ale graficului global al temperaturii, mai multe economii au progresat în a doua revoluție industrială (1870-1914), urmată de primul război mondial (1914-1918). În general, s-a concentrat pe producția de oțel și pe bunurile de consum produse în serie în decursul acestor peste 80 de ani.

Deși aceste progrese tehnologice au adus îmbunătățiri imense, acestea au costat prin arderea combustibililor fosili - eliberând cantități semnificative de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. Ar mai dura câteva decenii până când oamenii de știință au realizat întreaga amploare a acumulării lor în atmosferă și relația lor rezultată cu încălzirea globală.

Lumea modernă în zona roșie, 1936–2020

A doua jumătate a graficului temperaturii globale este marcată de al doilea Război Mondial (1939-1945) și de consecințele sale. Pe măsură ce războiul s-a încheiat, națiunile au început să se reconstruiască, iar lucrurile au intrat într-un ritm alert odată cu a treia revoluție industrială.

Pe măsură ce globalizarea și comerțul au progresat după anii 1950, oamenii și bunurile au început să se deplaseze mai mult decât oricând. În plus, creșterea populației a crescut cu 2,1% pe an între 1965 și 1970. Modelele de industrializare au început să se intensifice și mai mult pentru a satisface cerințele unei populații globale în creștere și ale lumii noastre moderne.

Importanța tendințelor istorice de temperatură

Istoria dezvoltării umane este strâns legată de încălzirea globală. În timp ce o parte a creșterii temperaturii suprafeței Pământului poate fi atribuită modelelor naturale ale schimbărilor climatice, aceste tendințe istorice aruncă o oarecare lumină asupra activității umane care stă la baza creșterii rapide a temperaturilor medii globale din ultimii 85 de ani.

Încălzirea globală și schimbările climatice sunt unele dintre cele mai presante probleme care ne modelează viitorul. Cu toate acestea, odată cu aderarea SUA la Acordul climatic de la Paris și reducerea emisiilor globale de carbon, evidențiată ca un element cheie la Summitul Davos din 2021 al Forumului Economic Mondial, se iau măsuri promițătoare, potrivit visualcapitalist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel