Telefonul Vârstnicului, apelat pentru informații despre comunicarea online, ajutor financiar sau sfaturi psihologice

Telefonul Vârstnicului, apelat pentru sfaturi de utilizare a smartphone-ului, ajutor social sau din cauza singuratății
Telefonul Vârstnicului, apelat pentru sfaturi de utilizare a smartphone-ului, ajutor social sau din cauza singuratății

În prima jumătate a anului, peste 1300 de persoane au apelat Telefonul Vârstnicului, serviciu social gratuit și confidențial dedicat seniorilor, înființat de Fundaţia Regală Margareta a României. Oamenii au vrut să afle informații despre utilizarea calculatorului sau a smartphone-ului, despre serviciile sociale disponibile în comunitate, sau au căutat sprijin emoțional, suferind din cauza izolării. 

Linia de sprijin Telefonul Vârstnicului a înregistrat în primele șase luni ale anului 7549 de convorbiri telefonice. În perioada ianuarie – iunie, 1331 de seniori au găsit aici răspunsuri la întrebări și soluții la problemele cu care s-au confruntat, primind informații utile, sprijin emoțional sau material, ori consiliere psihologică din partea echipei specializate compusă din asistenți sociali și psihologi.

Telefonul Vârstnicului este singura linie telefonică gratuită și confidențială dedicată persoanelor vârstnice, accesibilă la nivel național. Apelurile se pot face la 0800 460 001, iar de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00 și sâmbăta între 08:00 – 16:00, o echipă de specialiști răspunde cu suflet celor în nevoie și le oferă soluții la problemele cu care se confruntă.

Solicitările au vizat în principal nevoia de informații practice, exprimată de 464 dintre apelanți.

Neadaptarea la noile tehnologii de comunicare, lipsa acestora, sau izolarea socială conduc la accesul limitat al vârstnicilor la informații care le sunt atât de necesare, precum serviciile sociale disponibile în comunitate, contacte utile, informații medicale etc. La Telefonul Vârstnicului, o echipă specializată de asistenți sociali oferă informații punctuale, practice și actualizate, dintr-o bază de date ce include peste 400 de instituții și furnizori sociali, publici și privați.

Sprijin material, prin oferirea de tichete sociale și alimente

Peste 380 de seniori care trăiesc în condiții dificile de viață, și chiar la limita sărăciei, au solicitat prin intermediul liniei telefonice sprijin financiar și material. O parte dintre aceste solicitări au fost soluționate împreună cu parteneri și sponsori ai Fundației, prin oferirea de tichete sociale, alimente, produse igienico-sanitare etc. Cele mai multe cazuri de la nivel național au fost redirecționate către programe și inițiative sociale operate de fundații și instituții publice din comunități.

Pentru 274 de vârstnici, nevoia de îngrijire și sprijin practic la domiciliu a fost cea care i-a determinat să apeleze linia telefonică. Ajunși la o vârstă înaintată sau cu o stare de sănătate precară, seniorii sau aparținătorii acestora au solicitat și au primit de la echipa Telefonul Vârstnicului informații despre asistență medicală specializată, îngrijire personală sau sprijin la activități de menaj, supraveghere specializată, informații despre cămine pentru vârstnici și procedura de instituționalizare.

Soluții pentru problema singurătății

În prima jumătate a anului, 77 de seniori au beneficiat de consiliere psihologică și sprijin emoțional oferite gratuit de voluntari și psihologi ai proiectului. În cadrul serviciului de reapelare săptămânală, vârstnicii singuri găsesc un prieten de dialog, își împărtășesc temerile, preocupările și problemele. Convorbirile telefonice îi ajută să își gestioneze și să depășească stările de anxietate sau depresie cauzate, în mare parte, de singurătate.

Pentru problema singurătății, linia de ajutor Telefonul Vârstnicului vine și cu alte soluții: direcționarea vârstnicilor către centre de zi sau către asociații care fac vizite la domiciliu, implicarea în cluburi sau telecluburi unde aceștia pot interacționa și socializa și, nu în ultimul rând, implicarea în activități de voluntariat. Programe precum Centrele Generații sau Cluburile Seniorilor, care își desfășoară activitățile în mediul on-line, sau chiar prin participare live, după măsurile de relaxare, reprezintă o soluție pentru vârstnicii care își exprimă nevoia de a fi activi și de participare socială.

Fundaţia Regală Margareta a României a fost înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy