Ștefan Radu Oprea: Exportatorii români, șansă prin aplicarea acordului comercial UE-Japonia

Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, precizează că semnarea unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană și Japonia reprezintă  o șansă imensă pentru exportatorii români, iar aceștia trebuie să fie conștienți de oportunitățile care se deschid.

"Economia României nu are voie să rateze oportunitatea de a fi prezentă masiv pe piața celei de-a treia economii a lumii, iar acțiunile Ministerului nostru din ultimele luni arată că toate premisele sunt la locul lor", afirmă Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

• Pe data de 17 iulie, s-au semnat Acordul de Parteneriat Economic (EPA) și Acordul de Parteneriat Strategic (SPA), în cadrul Summit-ului UE-Japonia, care a avut loc la Tokyo.

EPA reprezintă un acord de liber schimb a cărui implementare va duce la înlăturarea a 99% din tarifele aplicate asupra exporturilor UE către Japonia, în valoare netă de 1 miliard de euro. Acesta este cel mai mare acord comercial negociat vreodată de UE. După ratificarea EPA în Parlamentul European, Japonia și UE vor crea o zonă de comerț liber cu 600 de milioane de locuitori, care va reprezenta aproximativ o treime din PIB-ul mondial. De asemenea, EPA va crea oportunități mari pentru exporturile agricole, eliminând taxele pe produse precum brânzeturi sau vinuri, oferind și drepturi de proprietate intelectuală asupra mărcilor. Piața serviciilor se va deschide, oferind șansa companiilor din UE de a participa la licitațiile publice.

Misiune economică japoneză la București

• Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat este implicat în procedurile de organizare a unei misiuni economice japoneze la București, în luna noiembrie, în parteneriat cu JETRO (Japan External Trade Organization).

Ștefan Radu Oprea a condus o delegație oficială, într-o vizită de lucru în Japonia, în perioada 23-25 mai, având întâlniri cu Yoji Muto, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei, și cu membrii grupului de prietenie Japonia-România din Dietă. În marja acestei vizite, s-au organizat două forumuri sub titulatura "Business Bridge Romania-Japan", la care au participat reprezentanți din partea unui număr de 200 de companii japoneze, la Tokyo și Osaka, tema principală fiind atragerea de investiții japoneze. De asemenea, au avut loc întâlniri cu lideri ai unor mari companii, precum Hitachi Capital Corporation, Mizuho Bank, IHI Corporation, Calsonic Kansei, Mitsubishi Heavy Industries sau NTT Data.

• În primele 5 luni ale anului 2018, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 309,4 mil. USD, din care export românesc 122,4 mil. USD (în creștere cu 30% față aceeași perioadă a anului precedent) și import 187,0 mil. USD (în creștere cu 18,3% față de aceeași perioadă anului precedent).

Principalele produse românești exportate în Japonia: lemn şi semifabricate din lemn; tutunuri prelucrate și înlocuitori de tutun; instrumente și aparate pentru reglare sau control automat; părți și accesorii de autovehicule și vehicule; miere; anvelope pneumatice noi; îmbrăcăminte şi accesorii.

Principalele produse japoneze importate în România: autoturisme și alte autovehicule, părți și accesorii ale acestora; mașini și dispozitive mecanice și părți ale acestora; mașini, aparate și materiale electrice și părți ale acestora; produse din fontă, fier sau oțel; cauciuc și articole din materiale plastice; articole din sticlă. Potrivit datelor agregate de instituțiile europene, exporturile anuale dinspre UE spre Japonia se ridică la 86 miliarde de euro, cu implicarea a 74.000 de companii și 600.000 de locuri de muncă. Aplicarea acordului comercial cu Japonia ar putea duce la creșteri ale exporturilor de 180% pentru alimente procesate, de 22% pentru produse chimice și de 16% pentru echipamente electrice.

Vezi si: EXCLUSIV Start-up Nation. Radu Oprea: Din nefericire, lucrurile nu erau favorabile României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel