Te duci la mare în România anul ăsta? În Mamaia, turiştii vor fi întâmpinaţi cu o nouă taxă: O vor plăti cu drag

Turiştii care vor să meargă în staţiunea Mamaia în 2023 vor avea de plătit o nouă taxă. Reprezentanţii Organizaţiei de Management a Destinaţiei spun, însă, că turiştii vor achita "cu drag" această nouă taxă. 

Concret, turiştii care vor veni în Constanţa sau Mamaia în acest an vor trebui să plătească, pe lângă sejur, şi o taxă de oraş sau taxă turistică, în valoare de 1% din totalul sejurului. Această taxă ar fi fost introdusă la cererea patronatelor din turism, cum spune Primăria Constanţa. 

"În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice”, explică George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Acum, însă, patronatele vor ca turiştii să plătească această taxă, nu hotelierii. 

"Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, mai spune Măndilă.

"Turiştii vor plăti cu drag. Îi va responsabiliza mai mult"

Organizaţia de Management al Destinaţiei, condusă de acelaşi George Măndilă, va încasa aceşti bani. Astfel, preşedintele OMD este încrezător că turiştii vor plăti "cu drag" noua taxă. 

"Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag ”, adaugă Măndilă.

Nu este prima dată când turiştii care vor un sejur în Mamaia sunt obligaţi să scoată din buzunar sume de bani în plus faţă de vacanţă. În 2022, tarifele de parcare au fost majorate consistent, astfel că o zi de parcare în Mamaia costa 94 lei. O cheltuială importantă, dacâ ne gândim că un sejur durează cel puţin 4-5 zile. 

Cu toate astea, în toamna lui 2022, tarifele de parcare au scăzut la 1 leu pe oră, de la 4 lei pe oră. 

Am vrut să cerem un punct de vedere de la OMD, însă site-ul omdct.ro nu funcţionează (vezi foto în galerie). Am transmis o solicitare pe pagina de Facebook a instituţiei, având în vedere că nu este disponibil niciun număr de telefon. Vom reveni cu răspunsul Organizaţiei, atunci când acesta ne va fi transmis.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel