Te-ai întrebat de ce cântarul arată mai puține kilograme dimineața? Răspunsul nu e cel la care te așteptai!

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Știi că dimineața cântarul îți arată mai puține kilograme. Pe măsură ce ziua trece, revii la greutatea ta normală. Dar știi de ce se întâmplă asta? Răspunsul este, pe cât de simplu, pe atât de surprinzător!

Dacă imediat cum te trezeşti dimineaţa vei urca pe cântar s-ar putea să-ţi placă ceea ce vezi. Valoarea afişată este sensibil mai mică faţă de cea înregistrată cu o seară înainte. Iată şi explicaţia! De fiecare dată când expiri, elimini dioxid de carbon dar și vapori de apă. Inhalezi aer dar la expirare, corpul umezește suprafața plămânilor și îl încălzește, ducându-l la o umiditate de aproape 100%. Așadar, la fiecare expirație nu elimini doar carbon ci și apă, ceea ce înseamnă un kilogram în minus pentru tine.

Slăbim cu fiecare respiraţie

Ipoteza este confirmată de Derek Muller, profesor de fizică la Universitatea din Sydney, Australia. Acesta susţine că pierdem greutate cu fiecare respiraţie. Conform calculelor sale, pe parcursul nopţii reducem greutatea corporală cu circa 100 de grame, numai datorită eliminării dioxidului de carbon. "Acelaşi lucru se întâmplă şi în timpul zilei. Deci, în 24 de ore, pierdem 300 sau 400 de grame de dioxid de carbon, aproape o jumătate de kilogram de carbon", a declarat profesorul Muller, adăugând că oamenii nu sesizează această pierdere, deoarece ea este compensată prin consumul de alimente. Indiferent de ce şi cum se întâmplă, cert este că, potrivit Business Insider, ne trezim dimineaţa mai uşor cu aproximativ 450 – 1.350 de grame.

Când trebuie să ne cântărim

În „Abecedarul de obezitate” coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, sunt recomandate câteva măsuri prin care cei interesaţi de kilogramele în plus pot face un control real al greutăţii lor. Prima dintre recomandări este cântărirea zilnică, dimineaţa, la cel puţin 8-10 ore după ultimul consum alimentar, dezbrăcaţi, după ce am mers la toaletă. Efectul psihologic al contactului cu cântarul este semnificativ, potrivit aceleiaşi surse. Utilă este folosirea cântarului electronic care arată atât numărul de kilograme, cât şi de grame, având posibilitatea să observăm cele mai mici modificări de greutate. Cântăritul în cursul zilei este inutil, mai ales seara, când plusul de greutate faţă de dimineaţa este de aproximativ 1 kilogram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel