Taxă radio TV. Elveția a votat. Rezultatul votului

 Elveţienii au respins duminică, prin referendum, propunerea privind eliminarea taxei radio-tv care finanţează mass media publice, un vot care ar fi putut duce la dispariţia singurului post radio TV cu acoperire naţională, SSR, ce îşi difuzează emisiunile în cele patru limbi oficiale, transmite Reuters. 

Aproximativ 72% din cetăţenii prezenţi la referendum au votat împotriva propunerii. 

Susţinătorii acestei iniţiative doreau să elimine taxa radio-tv (denumită 'Billag' în Elveţia) care, anul trecut, a strâns 1,37 miliarde de franci (1,38 miliarde de dolari), fiind un sprijin financiar vital pentru mass media publice, atât la nivel federal, cât şi pentru cele regionale şi locale. 

În prezent, taxa radio-tv din Elveţia se ridică la 451 de franci (392 de euro) pe an şi este una dintre cele mai mari din Europa. Comparativ, în alte ţări din Europa, precum Spania, nu există o taxă radio-tv, în timp ce în altele, precum Olanda, a fost abolită sau este pe punctul de a dispărea complet, precum în Belgia. 

13 500 de locuri de muncă în sistemul public de presă

Ministrul Comunicaţiilor, Doris Leuthard, le-a mulţumit elveţienilor care au arătat că sunt pregătiţi să plătească pentru serviciile publice şi nu vor posturi pur comerciale. 

Guvernul s-a opus propunerii, apreciind că ameninţă diversitatea media şi va afecta dezbaterea politică, într-o ţară cu 8,4 milioane de locuitori care vorbesc patru limbi (germană, franceză, italiană şi retoromană). 

Tot duminică, 84,1% din elveţieni s-au pronunţat prin vot asupra dreptului guvernului federal de a percepe taxe pentru încă 15 ani. 

Votul de duminică era urmărit cu atenţie de către autorităţile de la Berna, deoarece postul naţional de radio-televiziune, SSR, care operează în cele patru limbi oficiale din Elveţia depinde de această taxă radio tv care îi asigură 75% din buget. La SSR lucrează aproximativ 6.000 de persoane. 

Pe lângă SSR, de taxa radio-tv beneficiază şi alte 21 de posturi regionale de radio şi 13 posturi regionale de televiziune. În total, 13.500 de locuri de muncă directe şi indirecte sunt ameninţate, avertizează autorităţile federale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel