”Țările UE ar trebui să acorde azil dezertorilor ruși, o idee valoroasă” a declarat președintele Consiliului European

Președintele Consiliului European, Charles Michel
Președintele Consiliului European, Charles Michel

Țările Uniunii Europene ar trebui să se gândească la modalități de a oferi azil soldaților ruși care doresc să părăsească războiul din Ucraina, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

În timpul unui discurs adresat deputaților europeni miercuri, președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat indignarea față de ”crimele împotriva umanității” din Bucha și alte orașe, înainte de a cere soldaților ruși să nu asculte ordinele, potrivit Euronews.

Michel s-a referit la orașul din afara Kievului, unde au apărut dovezi clare ale uciderilor și torturii în urma retragerii forțelor ruse. El a spus că dorește să transmită un mesaj soldaților ruși care duc războiul început de Moscova împotriva vecinului său pe 24 februarie.

”Dacă nu vrei să participi la uciderea fraților și surorilor tale ucrainene, dacă nu vrei să fii un criminal, lasă-ți brațele, încetează să lupți, părăsește câmpul de luptă”, a spus Michel, care reprezintă guvernele blocului.

Susținând o idee vehiculată anterior de unii parlamentari UE, Michel a adăugat că acordarea azilului dezertorilor ruși este ”o idee valoroasă care ar trebui urmărită”.

La o zi după ce Comisia Europeană – brațul executiv al UE – a propus interzicerea importurilor de cărbune din Rusia ca parte a celei de-a cincea runde de sancțiuni, Michel a spus că blocul ar trebui să mențină presiunea asupra Kremlinului.

”Noul pachet include o interdicție a importurilor de cărbune”, a spus Michel. ”Cred că vor fi necesare și măsuri privind petrolul și chiar gazele, mai devreme sau mai târziu” a continuat el. 

Comisia Europeană a declarat că interzicerea propusă asupra importurilor de cărbune valorează 4 miliarde de euro pe an și că UE a început deja să lucreze la sancțiuni suplimentare, inclusiv pentru importurile de petrol.

Germania face consensul dificil

Un consens între cele 27 de țări UE cu privire la țintirea gazului, combustibilul folosit pentru a genera electricitate și încălzirea locuințelor, ar fi dificil de asigurat pe fondul opoziției din partea membrilor dependenți de gaze precum Germania, cea mai mare economie a blocului.

Noul pachet de măsuri propus de Comisie include, de asemenea, sancțiuni pentru mai multe persoane și patru bănci rusești cheie, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusă. 

Blocul ar interzice, de asemenea, navele rusești și navele operate de ruși din porturile UE. Au fost propuse și alte interdicții de export, în valoare de 10 miliarde EUR, în sectoare care acoperă computerele cuantice, semiconductorii avansați, mașinile sensibile și echipamentele de transport.

Pachetul trebuie adoptat în unanimitate de toate cele 27 de țări ale UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel