Tăriceanu: Referendumul este pentru Klaus Iohannis un test de măsurare a propriei popularităţi

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat vineri că referendumul care se desfăşoară în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare este pentru Klaus Iohannis "un test de măsurare a propriei popularităţi".

"Referendumul acesta, până la urmă, trăgând linie, văzând toate declaraţiile preşedintelui, este un test de măsurare a propriei popularităţi. (...) Referendumul nu este pentru întărirea democraţiei, este ca să îi dea un artificiu, ca să nu spun o şmecherie, ca preşedintele să poată interveni în campania electorală pentru alegerile pentru Parlamentul European, în care altfel nu ar fi avut niciun rol şi să înceapă propria campanie pentru alegerile prezidenţiale, furând startul. Nu e o consultare democratică. (...) Având în vedere toate aceste considerente, recomandarea pe care am făcut-o este de a se boicota acest referendum, pentru că nu vreau să creadă preşedintele că ne duce de nas, aşa cum îşi imaginează", a spus Tăriceanu la România Tv.

El a adăugat că un eşec al referendumului l-ar putea dezarma pe Iohannis în poziţionarea sa "foarte agresivă" faţă de Guvern.

"E de presupus că un eşec al preşedintelui îl va dezarma în poziţionarea sa foarte agresivă din ultima perioadă faţă de Guvern, de exemplu şi faţă de majoritate. Pentru noi, un succes al referendumului ar însemna ce a însemnat şi succesul referendumului făcut de Băsescu cu nişte ani în urmă, cu acea imbecilitate, pentru că nu am cum să o calific altfel, de reducere a numărului parlamentarilor, mergând pe argumentaţia că vor fi cheltuieli mai puţine. Să ştiţi că democraţia, în viziunea mea, nu presupune cheltuieli mai mici sau eforturi mai mici. (...) Rezultatul referendumului care ar constitui un succes pentru preşedinte are o valoare pur şi simplu indicativă, pentru că rezultatul ar presupune o modificare a Constituţiei, o restrângere inclusiv a drepturilor preşedintelui. Mie mi se pare că preşedintele s-a hazardat în momentul în care a formulat întrebările pentru referendum", a afirmat Tăriceanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel