Tăriceanu: Nu facem aşa ceva ca să ne aflăm în treabă

Călin Popescu Tăriceanu a declarat marţi că să nu vrea să se facă o revizuire ca să ne aflăm în treabă, ci să rezolvăm problemele inerente ale Constituţiei.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că sistemul constituţional românesc are 'o hibă majoră - suprapunerea puterilor executive între Guvern şi preşedinte' şi că o eventuală revizuire a Legii fundamentale trebuie să aibă 'suportul' tuturor forţelor politice.

'Până să ajungem la organizarea unui referendum, trebuie să convenim că pornim la revizuirea Constituţiei. Acest lucru eu mi-l doresc să fie rezultatul unui consens între forţele politice, pentru că revizuirea Constituţiei trebuie să fie întâi aprobată de Parlament şi apoi supusă referendumului, iar în Parlament ne trebuie două treimi. (...) Constituţia, din punctul meu de vedere, nu trebuie să se modifice ca rezultat al voinţei majorităţii şi exclusiv al majorităţii, ci bazându-ne pe un suport mai larg. Dacă se poate, pe un consens. Consensul presupune punerea de acord a tuturor', a spus Tăriceanu marţi la Senat.

El susţine că trebuie convenite direcţiile, subiectele şi elementele fundamentale care trebuie discutate.

'Eu nu am văzut la nivelul partidelor politice, decât aşa, un semnal asupra revizuirii Constituţiei. (...) În perioada în care a funcţionat USL, după alegerile din 2012, a existat chiar şi o Comisie pentru revizuirea Constituţiei care s-a poticnit (...) din mai multe motive. Cred că foarte multă lume îşi dă seama că noi avem un sistem constituţional care are o hibă majoră - suprapunerea puterilor executive între Guvern şi preşedinte. Şi noi va trebui să cădem de acord dacă facem o revizuire a Constituţiei, să nu facem o revizuire ca să ne aflăm în treabă, ci să rezolvăm problemele inerente ale Constituţiei, care ne-au arătat (...) de aproape 20 de ani modul defectuos în care funcţionează instituţiile şi ce ar trebui să corectăm', a adăugat Tăriceanu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel