Tăriceanu, mesaj din Polonia. O oportunitate în plus pentru România

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu, aflat într-o vizită oficială în Republica Polonă, și-a arătat dorința pentru amplificarea relațiilor economice bilaterale.

Potrivit unui comunicat al Senatului, Tăriceanu a avut, în cadrul vizitei, întrevederi cu Andrzej Duda, preşedintele Republicii Polone, Stanislaw Karczewski, mareşalul Senatului Republicii Polone, Marek Kuchcinski, mareşalul Seimului Republicii Polone (Camera Deputaţilor), Jacek Czaputowicz, ministrul Afacerilor Externe, şi Jerzy Kwiecinski, ministrul Investiţiilor şi Dezvoltării.

De asemenea, Tăriceanu a avut o întrevedere privată cu Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului de guvernământ Lege şi Justiţie.

El a apreciat frecvenţa şi calitatea dialogului dintre forurile legislative ale celor două ţări, evidenţiind contribuţia semnificativă la extinderea şi diversificarea domeniilor de cooperare şi a formatelor de dialog şi parteneriat strategic între state pe care diplomaţia parlamentară o are în contextul actual al evoluţiilor globale.

În cadrul întrevederilor, Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat importanţa proiectelor organizate împreună, precum "Trilaterala România-Polonia-Turcia", care se realizează la nivelul Parlamentelor şi al ministerelor de Externe, sau "Formatul Bucureşti (B9)", care se desfăşoară la nivelul şefilor de state, al preşedinţilor Parlamentelor şi al miniştrilor Apărării din cele nouă ţări care asigură flancul estic al NATO.

Succesul primului summit parlamentar al Formatului B9

Potrivit sursei citate, a fost menţionat în mod special succesul primului summit parlamentar al Formatului B9, organizat la iniţiativa comună a preşedintelui Senatului României şi mareşalului Senatului Republicii Polone, găzduit în Palatul Parlamentului din Bucureşti, în perioada 17-19 aprilie 2018.

Interes pentru relații economice bilaterale

Tăriceanu a exprimat interesul pentru amplificarea relaţiilor economice bilaterale, deopotrivă în domeniul comercial şi al investiţiilor, arătând că noile posibilităţi oferite de formatul "Iniţiativa celor Trei Mări" trebuie valorificate în context regional prin iniţierea neîntârziată a unei cooperări între cele două ţări în domeniul infrastructurii de transporturi, de telecomunicaţii şi de energie.

"Tăriceanu a declarat că intervalul următor oferă României o oportunitate în plus pentru a-şi confirma vocaţia profund democratică şi europeană şi de a avea o contribuţie tangibilă şi efectivă în perioada de exercitare a Preşedinţiei Consiliului UE. El a insistat asupra importanţei pe care o are, în etapa actuală a construcţiei europene, asigurarea coeziunii la nivelul întregii Uniuni, preşedinţia rotativă pe care România o va prelua de la 1 ianuarie 2019 având acest obiectiv principal atât referitor la dezbaterile de negociere a unor dosare importante pentru viitorul UE, cât şi în privinţa întăririi politicilor prin care Uniunea va evita adâncirea clivajelor cu care se confruntă în prezent", se arată în comunicat.

Ce include vizita oficială

Vizita include şi o deplasare la Gdansk, municipiu reşedinţă al voievodatului Pomorski (Pomerania). Acolo Tăriceanu va avea întrevederi cu Dariusz Drelich, voievodul (prefectul) regiunii, cu membri ai consiliului de administraţie al Portului Gdansk, cu reprezentanţi ai consiliului de administraţie al companiei Grupa Lotos, cu activitate de exploatare, rafinare şi comercializare în sectorul petrol-gaze şi cu un grup de angajaţi şi pensionari ai companiei, absolvenţi ai Universităţii de Petrol-Gaze din Ploieşti.

Cu prilejul deplasării la Gdansk, preşedintele Senatului va depune o coroană de flori la Monumentul Martirilor şi va vizita, în localitatea Sztutowo (34 km la est de Gdansk), Muzeul lagărului nazist Stutthof, primul lagăr de concentrare stabilit în afara Germaniei, care a funcţionat în perioada 2 septembrie 1939 - 9 mai 1945.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel