Tăriceanu, întâlnire cu ambasadorii UE

Mihai Ciobanu / 05 iul 2018 / 12:16 Salveaza PDF Comentarii
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a avut o întâlnire cu ambasadorii statelor Uniunii Europene. 

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a avut o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene. A fost un dejun de lucru în care acesta a dorit să le expună ambasadorilor agenda publică a României. S-a discutat şi despre MCV, iar Tăriceanu le-a transmis ambasadorilor că acest mecanism tinde să devină unul politic şi nu unul tehnic. Mai mult, acesta a arătat că România îndeplineşte cerinţele de a intra în spaţiul Schengen. Totodată, preşedintele Senatului a explicat şi despre modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, afirmând că parlamentarii au pus în acord aceste documente cu cerinţele şi directivele europene dar şi cu modificările cerute de CCR. 

Ce le-a transmis Tăriceanu ambasadorilor

”Le-am transmis ambasadorilor prezenţi faptul că ţara noastră, alături de celelalte state membre, participă la dezbaterile curente cu privire la viitorul UE şi urmăreşte să aducă contribuţii corespunzătoare experienţei, localizării ei geografice şi propriilor ambiţii, sperând că UE, în diferitele sale formate instituţionale, le va integra în spiritul coeziunii şi solidarităţii.

România consideră important ca principiul coeziunii să se regăsească în toate politicile UE, cu scopul de a facilita atingerea obiectivului de dezvoltare sustenabilă şi incluzivă a Europei. Pentru combaterea eficientă a mişcărilor populiste sau eurosceptice, am transmis că este nevoie de promovarea mai eficientă la nivelul cetăţenilor a abordărilor agreate pe diferite tematici de interes la nivelul Instituţiilor Europene.

M-am declarat împotriva acelor măsuri care ar conduce la adâncirea clivajelor existente la nivelul UE, în special între Est şi Vest, făcând apel la respectarea unui principiu fundamental al Uniunii potrivit căruia toate statele membre sunt parteneri egali, în drepturi, demnitate şi oportunităţi”, precizează Tăriceanu.

MCV, risc de transformare în mecanism politic

Călin Popescu Tăriceanu spune că a semnalat preocuparea din ce în ce mai accentuată cu privire la MCV şi riscul ca prin transformarea unui mecanism tehnic într-unul politic acesta să devină un instrument ineficient. ”Acest aspect ar trebui reanalizat în dialogul dintre Statele Membre şi Comisie în vederea concluzionării că MCV şi-a îndeplinit, în principalele sale aspecte, misiunea pentru care a fost instituit cu un larg consens politic la nivel naţional, în urmă cu 11 ani”, a adăugat el.

El a subliniat că România continuă să acorde o importanţă deosebită aderării la Acordul de la Schengen, iar autorităţile române au luat măsurile necesare de înzestrare şi pregătire a cadrelor şi că acţionează constant cu seriozitate şi eficienţă ca membru de facto al acestui „spaţiu comun”.

”Acestei abordări consecvente de la Bucureşti îi corespunde şi un set de aşteptări care însă întârzie să se concretizeze, demersurile României confruntându-se de o bună perioadă cu lipsa orizontului echitabil de realizare”, continuă preşedintele Senatului.

Detalii privind recentele modificări ale Codului penal

”Cu prilejul întâlnirii cu şefii misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene, am trecut în revistă procesul de revizuire a legislaţiei penale, precizând că prin aceasta coaliţia majoritară urmăreşte să îşi îndeplinească responsabilităţile de a pune Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României, cu directivele europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, precum şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Totodată, am subliniat că modificările legislative au în vedere o schimbare de concept în politicile penale, urmând ca accentul să fie pus preponderent pe stabilirea şi recuperarea prejudiciilor la bugetul statului”, precizează Tăriceanu.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28