Târg de Sfântul Dumitru la Muzeul Satului

Uliță din Muzeul Satului  Foto: Crișan Andreescu
Uliță din Muzeul Satului Foto: Crișan Andreescu

În perioada 23 - 25 octombrie 2020 la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" are loc Târgul de Sfântul Dumitru - eveniment de tradiţie care reface atmosfera târgurilor din satul de altădată care aveau loc în zilele marcate de sărbătorile Sfinţilor, cinstiţi de biserica şi de sat, la date fixe.

Evenimentul din acest an va fi unul cu totul deosebit: pe de o parte va marca cei 140 de ani de la naşterea lui Dimitrie Gusti, fondatorul Muzeului Satului, anul 2020 fiind decretat Anul omagial "Dimitrie Gusti şi Şcoala Sociologică de la Bucureşti" de către Asociaţia Română de Sociologie împreună cu Institutul de Sociologie al Academiei Române şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române. Pe de altă parte, acest mare târg al toamnei marchează şi programul Patriarhiei Ortodoxe Române pentru acest an dedicat pastoraţiei părinţilor şi copiilor fiind şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români. Atmosfera de mare sărbătoare va fi accentuată şi de celebrarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir care este şi ocrotitor al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti".

Timp de trei zile vizitatorii vor avea ocazia să târguiască, să ia parte la spectacole de muzică şi dans, teatru, ateliere de creaţie şi demonstraţii meşteşugăreşti realizate de creatori populari veniţi la muzeu din toate colţurile ţării.

Sâmbătă, 24 octombrie, iubitorii de dans popular vor putea intra în hora mare alături de reprezentanţii Ansamblului folcloric "Veselia" din Vidin, Bulgaria.

Duminică, 25 octombrie, de la ora 9.00 va avea loc Sfânta Liturghie la Biserica Turea din Satul Nou. Seria de evenimente va continua cu muzică populară interpretă de artişti din generaţia tânără a folclorului românesc. Cantautorul Dan Vasilescu va completa momentul muzical, urmând ca ziua să se încheie cu dansuri ale minorităţilor germane, evreieşti şi lipoveneşti.

Vor putea fi vizitate cele două expoziţii de artă religioasă: la sala H. H. Stahl - "Icoana ortodoxă - lumina credinţei", rezultat al concursului naţional cu acelaşi nume, aflat la ediţia a IX-a şi organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"şi la sala Gheorghe Focşa - "Sărbătoarea Breslei - 2020" organizată de Asociaţia Filială Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a UAP din România.

Accesul la târg se face prin achiziţionarea biletului de intrare şi cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 3142/1495/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel