Tânărul de etnie romă, împușcat de către un polițist grec, a murit. Mai mulți manifestanți protestează în urma crimei, considerară de ei ca fiind motivată de rasism

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Starea de sănătate a adolescentului în vârstă de 16 ani intrase într-o situație critică după ce ofițerii de poliție au deschis rafale de focuri în orașul grecesc Tesalonic.

 

Medicii de la spitalul Hipocrate au spus că băiatul a murit marți la ora locală 10:10. Ofițerul implicat a fost arestat și cercetat, scrie BBC.

Impușcătura este cea mai recentă dintr-o serie de incidente similare din Grecia și a reaprins o dezbatere despre violența poliției din țară.

Săptămâna trecută, adolescentul a fost acuzat că și-a umplut mașina cu benzină în valoare de 20 de euro, înainte să fugă din stație fără să plătească.

Imaginile de pe camera de luat vederi, lansate marți au dezvăluit că patru polițiști se aflau în benzinărie în acel moment.

Băiatul a plecat urmărit de polițiști pe motociclete, iar un ofițer de 34 de ani a spus că a deschis focul după ce adolescentul și-a întors vehiculul spre ei cu scopul de-ai izbi.

Potrivit presei locale, ofițerul a fost eliberat în arest la domiciliu în așteptarea unei hotărâri judecătorești privind reținerea lui.

El s-a prezentat deja în instanță acuzat de tentativă de omor și alte infracțiuni.

Ministrul Protecției Civile Takis Theodorikakos - care are responsabilitatea serviciilor de securitate din Grecia - a scris pe Twitter că este „profund întristat” de moartea băiatului.

„Cazul este instrumentat de instanță, care este singura competentă să aprecieze faptele și să judece responsabilitățile”, a adăugat el.

Incidentul a declanșat zile de proteste ample în rândul membrilor populației de etnie romă din Grecia.

Romii sunt cel mai mare grup minoritar din țară, despre care se spune că numără aproximativ 270.000 de persoane care trăiesc în mare parte în locuințe improvizate.

Manifestanții din Salonic au ars cauciucuri și coșuri de gunoi în vestul orașului înainte de a arunca cu bombe cu benzină în poliție, a informat presa locală.

Protestele au avut loc și în alte câteva orașe, inclusiv în capitala Atena. Vineri, unii manifestanți au scandat: „Nu era benzina, nu erau banii, polițiștii l-au împușcat pentru că era rom”.

Panagiotis Sabanis, șeful Federației Romilor din Macedonia Centrală și de Vest, a cerut „dreptate”.

"Există rasism împotriva noastră în Grecia. Nu este primul incident în care poliția a împușcat un rom doar pentru că este rom", a spus el săptămâna trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel