Talibanii au ocupat 8 orașe din Afganistan și dețin controlul zonei rurale. UPDATE: Încă un oraș a căzut sub controlul talibanilor

Talibanii au ocupat 8 orașe din Afganistan și dețin controlul zonei rurale  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Talibanii au ocupat 8 orașe din Afganistan și dețin controlul zonei rurale / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

În decurs de cinci zile, forțele talibane au ocupat opt capitale provinciale din Afganistan.

UPDATE:

Capitala provinciei Badakhshan, Faizabad, a fost ocupat de talibani.

Zabihullah Attiq, un parlamentar local, a declarat pentru agenția de știri AFP că forțele de securitate s-au retras din oraș după zile de puternice ciocniri.

"Talibanii au capturat orașul acum", a spus el.

De asemenea, talibanii au susținut că au lansat rachete în baza aeriană Bagram situată la nord de Kabul.

Un oficial de la baza aeriană a declarat că rachetele nu au ajuns la bază, aterizând în schimb în zone îndepărtate, potrivit Ali M Latifi, de la Al Jazeera, raportat de la Kabul.

Știre inițială:

Orașul Farah din sud-vestul provinciei omonime și Pul-e-Khumri din provincia nordică Baghlan au căzut sub controlul talibanilor marți. Surse locale au confirmat capturarea ambelor capitale provinciale către Al Jazeera.

„În această după-amiază, talibanii au intrat în orașul Farah după ce s-au luptat scurt cu forțele de securitate. Au capturat biroul guvernatorului și sediul poliției”, a declarat marți agenției de știri AFP Shahla Abubar, membru al consiliului provincial al Farah. Talibanii au capturat închisoarea centrală a provinciei, potrivit parlamentarului Abdul Nasri Farahi.

Farah este al doilea oraș de provincie din sud-vestul Afganistanului pe care grupul l-a preluat. Vineri, talibanii au capturat provincia vecină Nimruz. De asemenea, capturarea Farah oferă o altă disponibilitate de trecere a frontierei către Iran. Abubar a spus că forțele locale de securitate s-au retras către o bază armată în afara orașului.

Pul-e-Khumri, un alt oraș ocupat

Tot marți, talibanii au capturat Pul-e-Khumri, capitala provinciei Baghlan, situată la aproximativ 200 km nord de Kabul, au declarat pentru AFP un membru al parlamentului din zonă și un ofițer al armatei.

"După aproximativ două ore de luptă, forțele de securitate au fost copleșite și s-au retras", a declarat Mamoor Ahmadzai, parlamentarul. Capturarea lui Pul-e-Khumri a dat talibanilor controlul a trei provincii limitrofe din nord.

La începutul acestei săptămâni, talibanii i-au capturat pe Kunduz și Takhar. Astfel, aceștia dețin controlul asupra aproape întregului drum de 378 km de la Kabul la provincia nord-estică Badakhshan. Acest drum este un nod major de tranzit pentru pasageri și vehicule comerciale și transportul de mărfuri ilicite, inclusiv narcotice.

În urma asediilor, talibanii au capturat opt ​​din cele 34 de capitale de provincie din țară în mai puțin de o săptămână.

Talibanii controlează 65% din teritoriu

Un înalt oficial al UE a declarat marți agenției de știri Reuters că forțele talibane controlează acum 65% din teritoriul afgan, amenință să ocupe alte 11 capitale de provincie și încearcă să izoleze Kabul de sprijinul din partea forțelor naționale din nord.

Grupul a câștigat deja vaste părți din Afganistanul rural de când a lansat o serie de ofensive în luna mai care au coincis cu începutul retragerii finale a trupelor străine. Într-un efort major de respingere a talibanilor din centrele urbane, forțele afgane au susținut că au ucis 361 de luptători talibani în ofensive aeriene și terestre în ultimele 24 de ore.

Ministerul apărării a declarat că operațiunile au fost efectuate în provinciile Nangarhar, Kunar, Logar, Paktia, Paktika, Maidan Wardak, Kandahar, Sar-e-Pul, Helmand, Kunduz și Baghlan, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel