Talibanii ar fi otrăvit 80 de elevi, majoritatea fete, în Afganistan, cu scopul de a reduce educația în rândul femeilor

Aproape 80 de elevi de școală primară, majoritatea fete, se crede că au fost otrăviți în weekend și internați la un spital în districtul Sangcharak (Afganistan), a declarat, pentru CNN, Mohammad Rahmani, șeful Departamentului de Educație din provincia nordică Sar-e-Pul.

 

Unitatea de informații a departamentului provincial de poliție a transmis că încă investighează problema, potrivit lui Rahmani, care a transmis că a vorbit direct cu poliția. Până în prezent, oficialii nu au clarificat vinovatul, motivul și potențialul tip de otravă posibil folosit împotriva școlilor, a adăugat el.

Ancheta a fost declanșată de relatările a 17 eleve dintr-o școală, sâmbătă, iar o zi mai târziu, alți 60 de elevi, majoritatea fete, au semnalat aceleași simptome la o altă școală dintr-un sat din apropiere, a spus Rahmani.

„După ce au ajuns la școală dimineața, elevii au început brusc să se simtă amețiți, cu dureri de cap și greață”, a spus Rahmani. Elevii au fost internați într-un spital local, dar 14 a căror situație era mai critică au fost transportați la un spital din capitala provinciei, potrivit Rahmani.

Un medic de la spitalul Sar-i-Pul a confirmat pentru CNN că unele dintre fete au fost internate la spital și el crede că au fost otrăvite, pe baza simptomelor.

Medicul a vorbit sub protecția anonimatului, invocând preocupări de siguranță.

Educația fetelor a devenit o problemă de dezbinare în Afganistan, de la preluarea țării de către talibani, în 2021, când grupul a încercat, în mod activ, îndepărtarea libertăților câștigate cu greu de către femei, ceea ce a dus la excluderea lor din viața publică.

Unele dintre cele mai frapante restricții au fost legate de educație, fetelor fiindu-le interzis să se întoarcă la școlile secundare și universități, ceea ce a privat o întreagă generație de oportunități academice.

În urma presiunilor internaționale, talibanii au menținut școlile primare deschise pentru fete până în jurul vârstei de 12 ani, a informat Reuters.

Mai multe atacuri de otrăvire împotriva elevelor au avut loc în timpul guvernului anterior al Afganistanului, susținut de străini. În 2012, peste 170 de femei și fete au fost spitalizate după ce au băut apă de fântână aparent otrăvită la o școală. Oficialii locali din domeniul sănătății au dat vina pe extremiștii care se opun educației femeilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel