Taiwan-ul se înarmează puternic cu armamemt de ultimă generație

Taiwan va importa o cantitate semnificativă de armament de ultimă oră.

Departamentul de Stat american a aprobat o importantă vânzare de armament către Taiwan pentru o valoare totală de 2,2 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Pentagon, notează AFP. Notificarea acestei vânzări, care include printre altele 108 tancuri de luptă M1A2 Abrams şi 250 de lansatoare de rachetă sol-aer cu rază scurtă de acţiune Stinger, a fost adresată Congresului american. Aceste dispune de un termen de 30 de zile pentru a ridica obiecţii, o ipoteză care pare puţin probabilă.

Anunţul este de natură să provoace mânia Chinei, care consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său. Bejingul şi Washingtonul sunt implicate de mai multe luni într-un război comercial. Taiwanul a confirmat la începutul lui iunie intenţia sa de a trimite la Washington această importantă comandă de armament.

Reacție China

Beijingul şi-a exprimat imediat 'serioasa preocupare' pe această temă. Vânzarea de armament va servi la 'modernizarea' echipamentului taiwanez şi 'nu va afecta echilibrul de bază al forţelor militare din regiune', potrivit comunicatului Defense Security Cooperation Agency (DSCA), care face parte din Pentagon.

China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat acolo după ce comuniştii s-au instalat la putere pe continent, în 1949, la capătul războiului civil chinez. La rândul său, Washingtonul, care a rupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, rămâne aliatul cel mai puternic al teritoriului insular şi principalul său furnizor de arme. Preşedintele american, Donald Trump, nu a făcut un mister din intenţiile sale de a întări legăturile cu insula, în special prin vânzarea unor echipamente sofisticate.

Citește și: 

Remus Borza, cifrele dezastrului românesc: Marea diferență dintre noi și China - video

Arma secretă a NATO de care se tem China și Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel