Tablou Picasso, farsă. Reacții despre escrocherie

Artiştii care au înscenat descoperirea lucrării de Picasso la rădăcina unui copac din județul Tulcea au explicat ce i-a făcut să recurgă la această farsă.

Trupa de teatru Berlin, care prezintă piesa „True Copy" (n.red. - „Copia adevărată"), a emis o declaraţie de presă în care dă detalii despre farsa care a șocat România.

Berlin afirmă că a început să lucreze acum doi ani la proiectul care îl are ca subiect pe maestrul falsificărilor de artă din Olanda - Geert Jan Jansen.

Premiera spectacolului a avut loc la 15 noiembrie, la Teatrul deSingel din Anvers, Belgia. Piesa vorbeşte despre viaţa unui falsificator, acest Geert Jan Jansen, şi despre valoarea relativă a adevărului.

Parte din acest spectacol a fost pregătit în secret

„Parte din acest spectacol a fost pregătit în secret, în cursul ultimelor luni, cu perspectiva de a aduce înapoi lucrarea 'Tête d'Arlequin' a lui Picasso. Berlin doreşte să se abţină de la orice comentariu pentru că vrea să vorbească întâi cu domnişoara Feticu şi cu domnul Westerman întâi, care au descoperit pachetul sâmbătă. O să revenim cu mai multe detalii pe această temă în următoarele zile", a anunţat trupa Berlin pe pagina sa de Facebook.

Eu am râs, dar Mira s-a enervat", a spus Frank Westerman ziariştilor olandezi.

Reacții pe Facebook

Ei postaseră fiecare pe Facebook, încă de duminică seara, o reacţie în urma veştii că descoperirea lucrării a fost o farsă.

„Îndoieli. Lumea pare dintr-odată ca o commedia dell'arte. Şi ca un adevărat clovn, eu rîd cu un ochi şi plîng cu celălalt", a postat Mira Feticu, pe contul său de Facebook, la câteva ore după apariţia comentariilor.

„Scriitoarea Mira Feticu şi cu mine am sfârşit într-o piesă de Eugen Ionescu: tabloul pierdut al lui Picasso este ascuns de doi artişti flamanzi. Ei, prefer să joc un rol secundar într-un proiect de artă decât sâ mă fac vehicul pentru hoţi sau escroci", a scris şi Frank Westerman pe pagina sa de Facebook.

Producătorii belgieni au declarat că au îngropat la sfârşitul lunii octombrie o copie a picturii „Tête d'Arlequin" (n.red.: „Cap de Arlechin") în apropiere de Tulcea, după care au trimis şase scrisori anonime, trei în România şi trei în Olanda. Dintre cele şase scrisori, doar Mira Feticu a căzut în capcană şi a mers în căutarea tabloului, care în urmă cu şapte ani era furat alături de alte capodopere dintr-un muzeu din Rotterdam.

VEZI ȘI Tablou Picasso, găsit la Tulcea, farsă colosală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel