Tabăra de inelare a păsărilor de la Grindul Chituc, susținută de Rompetrol

[] []

14 sep 2018 / 19:10
Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Peste 10.000 de păsări din 66 de specii au fost inelate, anul acesta, la cea de-a cincea ediție a taberei de la Grindul Chituc. Proiectul Asociației Grupul Milvus, dezvoltat în zona protejată a Deltei Dunării, între iulie și noiembrie, are menirea de a monitoriza, cerceta și proteja păsările migratoare care traversează România. Proiectul a fost susținut de KMG International, prin Rompetrol Rafinare și Rompetrol Downstream.

Tabăra de inelare are ca scop studierea dinamicii de migrație a păsărilor care traversează România. Anul acesta, pe durata lunilor de activitate, au fost inelate 10.292 exemplare aparținând unui număr de 66 de specii de păsări(1.286 exemplare inelate în medie pe săptămână).

Printre speciile cu cele mai multe exemplare inelate se numără lăcarul mic (2.441 exemplare), lăcarul cafeniu (1.969 exemplare) și lăcarul de stuf (1.954 exemplare).

Monitorizarea păsărilor, extrem de importantă

„Sprijinul Rompetrol ne permite să monitorizam fluctuațiile populațiilor de păsări într-un mediu aflat în continuă schimbare. Tabăra noastră este una dintre puținele tabere de inelare de pe ruta de migrație est-europeană, așadar implicarea noastră este importantă. Prin inelarea diferitelor specii de păsări, am contribuit semnificativ la creșterea gradului de conștientizare a publicului asupra importanței monitorizării regulate a păsărilor care traversează România în perioada migrației. Aceasta este baza protecției păsărilor și a conservării habitatului", a arătat Attila Marton, de la Asociația Grupul Milvus.

Asociația, înființată în 1991, este dedicată protecției păsărilor și a naturii, în jur de 250 de ornitologi profesioniști și voluntari ocupându-se de proiectele sale.

Investiții pentru protecția mediului

„Protecția mediului reprezintă unul dintre obiectivele de dezvoltarea durabilă pe care ne-am angajat să le susținem prin proiectele noastre. Operăm cea mai modernă rafinărie din România la malul Mării Negre, în vecinătatea Lacului Siutghiol și a Deltei Dunării, iar grija noastră pentru mediu este exprimată nu doar prin investiții tehnologice menite să reducă emisiile și consumul de apă pe platforma Petromidia, ci și prin inițiative pentru comunitate, ca cea dezvoltată prin parteneriatul cu Asociația Milvus"a arătat Alexey Golovin, vicepreședinte al Grupului KMG International, compania kazahă care deține în România, printre altele, rafinăriile Petromidia și Vega.

Inelarea păsărilor este cea mai veche și cea mai răspândită metodă de studiu a păsărilor migratoare, care permite studierea efectivelor anumitor specii, a raportului dintre sexe și a vârstei în migrație, dar și pentru obținerea datelor demografice relevante legate de păsări.

Tabără de birdwatching

Parte din componenta educațională a acestui proiect, Rompetrol a organizat de asemenea o tabără de birdwatching la Vadu pentru copiii pasionați de natură. Grupul a luat parte la o serie de activități dezvoltate de personalul specializat a celor de la Grupul Milvus, inclusiv inelarea și observarea speciilor de păsări prezente la Vadu.

Deținut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfășoară operațiuni semnificative în sectoarele de rafinare și petrochimie, retail, trading și servicii industriale pe 12 piețe principale.

În România, Grupul deține rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone pe an, rafinăria Vega Ploiești – cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905 – dar și o rețea de distribuție a carburanților cu peste 740 puncte de vânzare, 230 stații GPL, 9.000 de stații de butelii și 3 stații de înmagazinare a GPL, 7 depozite.

Valoarea totală a investițiilor realizate de către KMG International în România se ridică la 4 miliarde de dolari în vreme ce nivelul contribuțiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 15 miliarde de dolari în perioada 2007-2017.

KMG International este, în același timp, un cetățean corporativ responsabil. Prin programul Grupului „Împreună pentru fiecare", compania a implementat 101 proiecte de protecție a mediului și sănătății în întreaga țară. Pe lângă parteneriatul nostru strategic cu societatea civilă, menționăm sprijinul SMURD, Gala Societății Civile, Festivalul și Concursul Internațional George Enescu.

Asociația Milvus a fost înființată în 1991 ca organizație non-profit, dedicată protecției păsărilor și a naturii, activând în domeniul conservării, educației, cercetării şi consultanței. În prezent, în jur de 250 de ornitologi profesioniști și voluntari se ocupă de proiecte asociației.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25