Szijjarto acuză Ucraina de încălcarea unei legi fundamentale

Descriere foto:

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat luni, la Bruxelles, că Ucraina încalcă grav una dintre cele mai apărate valori şi legi ale Europei atunci când vine vorba despre protecţia minorităţilor.

Şeful diplomaţiei ungare, care participă la o reuniune a Consiliului Afaceri Externe, a insistat că Ucraina îşi neglijează angajamentele internaţionale şi foaia de parcurs în vederea aderării la NATO, precum şi Acordul de asociere semnat cu Uniunea Europeană, potrivit MTI.

''Ungaria consideră inacceptabil că, în pofida tuturor acestor lucruri, Kievul se aşteaptă să continue în acelaşi fel către integrarea europeană'', a subliniat Szijjarto. Legea ucraineană a educaţiei, adoptată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Pact global privitor la migrație

Conform noului act normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Pe de altă parte, ministrul de externe ungar a apreciat că pactul global al ONU privitor la migraţie este un 'document dezechilibrat şi periculos', întrucât el va încuraja toate procesele migraţioniste care deja reprezintă o ameninţare pentru Europa. În opinia sa, orice document şi orice organism de luare a deciziilor la nivel internaţional care stimulează procesul de migraţie este în contradicţie cu interesele de securitate ale Europei.

Vezi și: Guvernul Orban, cooperare cu Israel. Mesaj către Europa de Vest
Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24