Swoboda reacționează la declarația comisarului UE, Viviane Reding

hannes_swoboda
hannes_swoboda

Este ”inadecvat” ca un comisar european să condiţioneze o procedură administrativă - Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea României la Schengen - de o dezbatere politică, a declarat liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, aluzie la afirmațiile recente ale comisarului UE pentru Justiție, Viviane Reding.

Referindu-se la posibilitatea prelungirii monitorizării României de către CE, Hannes Swoboda a declarat: "Este inadecvat ca un comisar european să condiţioneze deciziile în cadrul unei proceduri administrative - aderarea României la Spaţiul Schengen - de o dezbatere politică", potrivit Mediafax.

Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, a apreciat că situaţia politică din România reprezintă "un mare pericol" şi ar putea afecta progresele ţării spre o "integrare deplină" în Uniunea Europeană. "Personal, eu văd un mare pericol în recentele evenimente din România, care pot afecta progresele înregistrate în ultimii ani", a spus comisarul european.

Reding nu a exclus, la nivel personal, posibilitatea ca Executivul UE să continue "câţiva ani" supravegherea statului de drept în România, "cu consecinţele pe care acest lucru le-ar avea" asupra integrării ţării în Spaţiul Schengen.

Hannes Swoboda și-a exprimat în cadrul întâlnirii, de miercuri de la Bruxelles, cu premierul Victor Ponta, sprijinul pentru "toate măsurile adoptate pe o bază democratică", în special de către Parlamentul de la Bucureşti, şi a precizat că regretă că preşedintele Grupului PPE, Joseph Daul, nu a dorit să se întâlnească cu şeful Guvernului de la Bucureşti, afirmând că un astfel de refuz este foarte rar.

"Câţiva colegi români din Parlamentul European încearcă să afecteze imaginea României, ceea ce este inacceptabil, pratic distrug imaginea României. Lăsaţi Comisia să lucreze, noi vom accepta deciziile Comisiei", a spus Swoboda.

Într-o scrisoare adresată, marți, preşedintelui Jose Barroso, Hannes Swoboda a cerut Comisiei Europene să facă rapid o analiză a evenimentelor din România, care să ajute la elaborarea unor soluţii pentru "instrumentele de control şi echilibru", precizând, totodată, că grupul pe care îl reprezintă nu va tolera nicio încălcare a legilor sau valorilor europene de către statele membre sau de către guvernele în funcţiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel