Swoboda, despre candidatura lui Ponta și suspendarea lui Băsescu

swoboda
swoboda

Liderul socialiștilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat caleaeuropeana.ro, că un social-democrat ar fi cea mai bună alegere pentru a-l succeda pe Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, adăugând că actuala implicare a șefului statului în campania electorală le demonstrează cetățenilor că România are nevoie de un alt tip de președinte.

Swoboda a dat de înțeles că nu se impune o suspendare a lui Băsescu ca urmare a implicării sale în campanie, dar că acțiunile președintelui ar trebui să dea un semnal alegătorilor.

"Având în vedere că sunt alegerile pentru PE în această perioadă și ca vor urma alegerile prezidențiale, cred că asta le va arăta cetățenilor că vor trebui să voteze pentru cineva care va fi mai constructiv, mai de ajutor pentru România. În ciuda neînțelegerilor, este important ca Guvernul să promoveze viitorul României. Să sperăm că viitorul președinte va corecta imaginea și va readuce această poziție la însemnătatea ei, aceea de promovare a interesului statului și nu al partidului".

Swoboda: Republica Moldova se confruntă cu două riscuri: Băsescu și Rusia

Întrebat dacă Victor Ponta ar fi potrivit pentru funcția de președinte, Swboda a răspuns: "Nu judec o persoană individual. Eu cred că Social-Democrații ar fi cea mai bună alegere și sper că va ieși cineva care să pună interesele de partid în spate și care să lucreze pentru România, pentru ca asta trebuie să facă un Președinte".

Liderul P&S apreciază sloganul de campanie al PSD, "Mândri că suntem români", căruia îi face însă o adăugire.

"Consider că trebuie privit în legătură cu Europa – mândri că suntem români în Europa, pentru că există campanii "murdare" precum cea a lui Nigel Farage sau a altora care sugerează că România nu este la fel ca alte state din vestul Europei, ceea ce nu este adevărat. Cred că este un slogan foarte bun care înseamnă că suntem mândri că suntem români în Europa", a declarat Swoboda.

Președintele Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Europa a vorbit și despre situația din Ucraina, pledând pentru o politică de energie comună și ruperea dependenței de gazul rus.

Swoboda: La Bruxelles se vorbește despre negocieri PNL - PPE


"Desigur, România este mai aproape. Săptămâna trecută am fost în Kiev şi apoi în estul Ucrainei şi am văzut că acest conflict nu este numai între Ucraina şi Rusia, ci şi în interiorul Ucrainei. Există două tabere – Rusia, care duce o politică agresivă, cu domnul Putin, dar există extremişti şi în interiorul ţării. Consider că Europa ar trebui să aibă influenţă asupra celor responsabili şi să reconcilieze oamenii, pentru a ajunge la unitate în interiorul ţării. Apoi, trebuie să avem o politică de energie comună, ca soluţie pe termen mediu şi lung, pentru a ne reduce dependenţa de gaz rusesc. Există multe lucruri pe care Europa le poate face, lucruri pe care statele nu le pot face la nivel individual. Ne trebuie o strategie europeană pentru a avea siguranţa cetăţenilor noştri", a spus Swoboda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel