Urmărește emisiunea live


Sute de tone de deşeuri menajere, depozitate în curtea fostei unităţi militare din Lipova

Câteva sute de tone de deşeuri au fost depozitate, în ultimele două luni, în curtea fostei unităţi militare din Lipova, după ce ridicarea gunoaielor de la populaţie a fost preluată de administraţia locală, firma responsabilă pierzându-şi licenţa.

Zona de depozitare este aproape de locuinţe, iar oamenii se plâng de mirosuri insuportabile şi de o invazie de şobolani. Locuitorii oraşului Lipova reclamă că nu mai pot să îşi deschidă ferestrele la locuinţe din cauza mirosurilor provenite de la rampa de gunoi improvizată în curtea fostei baze militare din oraş şi se tem şi să îşi mai lase copiii afară din cauza câinilor şi a şobolanilor. Situaţia este descrisă prin sute de comentarii postate pe reţele de socializare, oamenii cerând responsabililor locali să intervină de urgenţă.

'Suntem expuşi nu doar la un disconfort creat de mirosuri, dar şi la pericolul apariţiei unor boli. Aici este focar de infecţie', reclamă o locuitoare a oraşului. Primarul din Lipova, Mircea Iosif Jichici, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că s-a ajuns în această situaţie pentru că firma de salubritate nu şi-a respectat angajamentele.

'Firma care ridica deşeurile menajere a acumulat datorii la firma care gestionează rampa de gunoi autorizată, iar aceasta din urmă nu a mai permis depozitarea deşeurilor. Ulterior, firma de salubritate a pierdut şi licenţa, iar forţaţi de împrejurări, am preluat noi, administraţia locală, activitatea până la stabilirea unui alt operator. Pentru că nu avem bani la buget să ducem gunoiul la rampa autorizată de la Bârzava, unde suntem taxaţi cu 46 de euro plus TVA pe tonă, am improvizat un depozit de deşeuri în fosta bază militară din Lipova. E singurul loc în care există o rampă betonată, astfel încât să nu avem scurgeri poluante în sol.

Din păcate, s-au adunat deja sute de tone de deşeuri, iar asta le produce disconfort locuitorilor', a declarat primarul. Conform acestuia, la rectificarea bugetară operată de Guvern au fost prevăzute sume pentru Lipova, cu destinaţia plăţii prestaţiilor sociale. 'Nu ştim încă ce sume ni s-au alocat, urmează să fim informaţi, dar ajutorul pentru plata prestaţiilor sociale ne va permite să degrevăm bugetul local la acest capitol, iar cu banii noştri să gestionăm situaţia deşeurilor. Vom începe să transportăm la rampa autorizată', a spus primarul. Unitatea militară din Lipova a fost dezactivată la începutul anilor 1990, iar în urmă cu un deceniu, terenul a fost transferat de la Ministerul Apărării la administraţia locală, aici fiind amenajată o zonă industrială. La începutul lunii mai, localnicii din 24 localităţi de pe Valea Mureşului (inclusiv din Lipova) şi din zona Chişineu-Criş reclamau că nu li s-au mai ridicat gunoaiele menajere, astfel că atât la containerele publice, cât şi pe străzi s-au acumulat cantităţi mari de deşeuri.

Cu privire la această situaţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară - Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor (ADI - SIGD) Arad declaraseră că au apărut neînţelegeri financiare între două firme responsabile cu zonele afectate. 'Operatorul de colectare a deşeurilor este SC Grup Salubrizare Urbană SA care, începând cu luna februarie 2019, nu şi-a achitat facturile către FCC Environment, operatorul staţiilor de transfer Chişineu-Criş şi Bârzava. În urma situaţiei create, FCC Environment a suspendat serviciul şi activitatea de preluare a deşeurilor pe Zonele 2 şi 5 în staţiile de transfer Chişineu-Criş şi Bârzava şi transportul către depozitul conform din Arad, începând cu data de 2 mai 2019', declarase, pe 8 mai, preşedintele ADI SIGD, Răzvan Cadar. SC Grup Salubrizare Urbană SA a notificat ADI SIGD că, în urma închiderii staţiilor de către FCC Environment, începând cu data de 3 mai suspendă activitatea de colectare şi transport a deşeurilor. În localităţile cu probleme, gestionarea deşeurilor a fost preluată de primării, însă acestea se confruntă cu lipsa spaţiilor de depozitare. Pe 1 iulie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a declarat 'situaţie de urgenţă' în localităţile în care s-au acumulat cantităţi mari de gunoaie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel