Urmărește emisiunea live


Sute de sticle de coniac şi lichior, găsite într-o epavă scufundată de peste 100 de ani

Sute de sticle de coniac şi lichior au fost găsite și scoase dintr-o epavă scufundată de peste 100 de ani în Marea Baltică.

Sute de sticle de coniac şi de lichior Benedictine au fost recuperate la sfârşitul lunii octombrie de pe epava unei nave scufundate în Marea Baltică de marina germană în timpul Primului Război Mondial, informează joi AFP, citează Agerpres.

Pe 22 octombrie, Ocean X, o companie suedeză specializată în căutarea băuturilor alcoolice pierdute în trecut pe mare, a salvat de pe epava Kyros 600 de sticle de coniac şi 300 de Benedictine, un digestiv distilat pe bază de mirodenii şi plante.

Kyros a fost scufundat de un submarin german în 1917, în drum spre Finlanda, încărcat cu mărfuri destinate Rusiei ţariste. Echipajul a fost salvat şi transferat la bordul unei nave cu destinaţia Suedia.

Se mai pot consuma?

Coniacul, produs de casa De Haartman, azi dispărută, şi lichiorul sunt în prezent analizate într-un laborator pentru a vedea dacă mai pot fi consumate.

"Marea Baltică oferă condiţii favorabile pentru conservarea acestor băuturi", deoarece este "întunecată şi foarte rece", a declarat pentru AFP Peter Lindberg, responsabilul expediţiei.

Explorarea de către scafandri, încă periculoasă

După localizarea epavei la 77 de metri adâncime, echipa lui Peter Lindberg a fost nevoită să degajeze plasele de pescuit din jurul său. În condiţiile în care explorarea sa de către scafandri se dovedeşte încă periculoasă, expediţia a fost nevoită să apeleze la o companie care dispune de un mic vehicul subacvatic teleghidat.

Cu ochiul liber, starea de conservare a băuturilor pare încurajatoare, nefiind detectată nicio scurgere.

"Valoarea acestor sticle rămâne să fie determinată, deoarece marca de coniac nu mai există", a explicat Peter Lindberg.

El speră să vândă lotul la un preţ bun la licitaţii internaţionale. "Nu sunt sigur că îmi voi permite să păstrez o sticlă", a glumit el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel