Sute de morți în Burkina Faso. ONU: Terorismul, una dintre cele mai grave ameninţări la adresa păcii şi a securităţii internaţionale

ONU, intervenție după atacul din Burkina Faso / Foto: Pixabay
ONU, intervenție după atacul din Burkina Faso / Foto: Pixabay

ONU a condamnat ferm atacurile soldate cu sute de morți din nordul Burkina Faso.

Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat în cei mai puternici termeni" marţi atacurile soldate cu peste o sută de morţi, comise în noapte de vineri spre sâmbătă în nordul Burkina Faso, informează Agerpres, citând AFP.

"Terorismul, una dintre cele mai grave ameninţări la adresa securităţii internaţionale"



Într-o declaraţie, membrii Consiliului de Securitate "au reafirmat faptul că terorismul în toate formele şi manifestările sale constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa păcii şi a securităţii internaţionale", după acest masacru, considerat unul din cele mai mortale din Burkina Faso de la începutul violenţei jihadiste în 2015.


Consiliul de Securitate "a subliniat că eforturile MINUSMA (Misiunea ONU în Mali), Operaţiunea Barkhane şi forţa G5 Sahel contribuie la crearea unui mediu mai sigur în regiunea Sahel".

Creată acum mai bine de trei ani, forţa antijihadistă G5 Sahel, formată din 5.000 de soldaţi provenind din Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger şi Ciad, încă se luptă să fie convingătoare în privinţa eficacităţii sale. Continuă să fie sub-echipată, în special în privinţa resurselor aeriene, după cum a subliniat marţi generalul Namata.

Ce s-a întâmplat


Bărbaţi înarmaţi, suspectaţi a fi jihadişti au atacat în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, ucigând locuitori ai satului Solhan, din provincia Yagha, care se învecinează cu Nigerul, şi au incendiat locuinţe şi piaţa din localitate, a transmis guvernul într-un comunicat de presă. Aceștia au ucis 132 de persoane, conform guvernului, în timp ce surse locale menţionează 160 de morţi. Guvernul a promis că masacrul "nu va rămâne nepedepsit".

Executivul de la Ouagadougou i-a descris pe atacatori drept terorişti, însă nicio grupare nu şi-a asumat responsabilitatea. Guvernul a decretat 72 de ore de doliu naţional.  

Ayacurile jihadiste, mai frecvente



Burkina Faso, o ţară săracă din regiune Sahelului care se învecinează cu Mali şi Niger, se confruntă cu atacuri jihadiste din ce în ce mai frecvente şi mortale în ultimii şase ani.

Forţele de securitate se luptă să oprească spirala violenţei jihadiste care a făcut peste 1.400 de morţi şi a dus la strămutarea a peste un milion de persoane din 2015. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel