Sute de mii de români s-ar putea trezi că nu mai au curent dacă țin prea multe aparate în priză

Sute de mii de români s-ar putea trezi că nu mai au curent dacă țin prea multe aparate în priză / Foto: Pixabay
Sute de mii de români s-ar putea trezi că nu mai au curent dacă țin prea multe aparate în priză / Foto: Pixabay

Sute de mii de români ar putea fi deconectați de la curentul electric dacă țin prea multe aparate în priză.

Sute de mii de români s-ar putea trezi că sunt deconectați de la curentul electric dacă țin prea multe aparate în priză. Unul dintre marii furnizori a transmis deja 200 de mii de notificări în acest sens, în special celor care au contoare inteligente. Reprezentanții companiei îi îndeamnă pe oameni să-și crească puterea avizată printr-un nou contract, dacă au nevoie, transmite Pro TV.

Ce este puterea avizată

Puterea avizată este valoarea maximă de curent electric pe care aveți voie să o consumați într-un minut. În cazul în care nu știați, această putere avizată este trecută în contract, așa că o puteți verifica. Totodată, o găsiți și pe factură. Pentru un apartament din București, spre exemplu, această putere avizată este, în medie, de 6 kw. La case poate fi mai mare, în medie, de 10 kw.

Cine sunt cei care ar putea rămâne fără curent

Problema deconectărilor de la curentul electric apare în cazul consumatorilor care au instalate contoare inteligente. Asta pentru că aparatul este setat automat la cât aveți voie să consumați. Contorul vă permite să depășiți puterea din contract doar cu 10-20 la sută. Așa se face că în cazul în care aveți prea multe aparate conectate, de exemplu aveți în priză și frigiderul, și boilerul electric, și televizorul, și mașina de spălat vase sau rufe, și aspiratorul, fierul de călcat, aerul condiționat sau cuptorul electric, consumul poate sări spre 15-20 kw. În acest moment contorul inteligent taie automat consumul. Este momentul în care rămâneți pe întuneric și nu mai aveți curent. Pentru a remedia problema trebuie să reconectați manual contorul, dar doar după ce ați scos unele aparate din priză, pentru a le reduce numărul și a reveni la puterea avizată.

Dacă vă doriți să puteți folosi toate aparatele din casă în același timp trebuie să creșteți această putere avizată, adică să modificați contractul, contactându-l pe furnizor. Pentru a vă da seama care este de fapt puterea avizată de care aveți nevoie în locuința dumneavoastră, ar fi bine să consultați un electrician care să verifice toată instalația electrică și să vă calculeze puterea avizată necesară pentru aparatele pe care le aveți în casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel