Sute de copii sirieni au plecat din tabăra Al-Hol

Circa 800 de femei şi copii sirieni au început luni să părăsească tabăra de strămutaţi din Al-Hol, în nord-estul Siriei, pentru a ajunge la locuinţele lor, o primă operaţiune de acest gen desfăşurată de autorităţile semiautonome kurde, relatează AFP.

Corespondentul AFP a văzut 17 autobuze care transportau femei şi copii părăsind tabăra suprapopulată, care adăposteşte în special familiile cu legături cu gruparea Statul Islamic.

Aceste femei şi copii urmează să fie transportaţi în regiunile Raqqa et Tabqa, în nordul Siriei, unde se vor alătura restului familiei, potrivit autorităţilor kurde.

Sub corturi albe unde domneşte o căldură sufocantă, femeile şi copiii îşi aşteptau rândul să li se permită să urce în autobuze, a constatat un corespodent al AFP.

Unii copii aveau asupra lor o fişă de identificare, iar alţii aveau scrise pe mână numele complet şi un număr de telefon, potrivit AFP. Forţele care răspund de securitatea taberei au organizat cozi pentru a înregistra numele femeilor care vor să părăsească tabăra.

Zeci de mii de refugiați

Această iniţiativă este prima în genul ei pentru tabăra Al-Hol, unde se îngrămădesc aproape 74.000 de persoane potrivit ONU. Peste 30.000 de sirieni s-au instalat aici, în principal femei şi copii, şi obiectivul final este de a-i scoate de aici pe toţi, potrivit autorităţilor kurde.

Iniţiativa fără precedent îi va viza şi pe apropiaţii jihadiştilor. Ea se va activa la cererea, şi cu garanţiile, liderilor tribali şi a figurilor locale, potrivit responsabilului citat.

După ce şi-a proclamat victoria în martie în faţa "califatului" Statului Islamic în Siria, autorităţile kurde susţinute de Washington sunt încă confruntate cu provocări de amploare, în special cu situaţia dificilă din taberele suprapopulate din nord-estul Siriei.

În mai multe rânduri autorităţile kurde au dat alarma în privinţa situaţiei din Al-Hol, solicitând mai mult ajutor internaţional. ONG-urile au denunţat condiţii dificile, precum malnutriţie acută la copii şi lipsa de îngrijiri medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel