Suspendare permis auto, noi reguli. Discuţii în Senat

Comisia juridică şi cea de apărare din Senat au întocmit marţi raport favorabil propunerii legislative care are ca obiect de reglementare clarificarea perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice şi a condiţiilor privind suspendarea, prevăzute de legislaţia în vigoare. 

În expunerea de motive a proiectului, iniţiat de parlamentari PSD şi ai minorităţilor naţionale, se arată că "prin instituirea acestui mecanism de reducere a perioadelor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se acordă posibilitatea cetăţenilor de a-şi recupera în anumite condiţii dreptul de a conduce/ permisul, pentru anumite fapte, limitativ prevăzute de lege, degrevând instanţele de judecată de plângeri contravenţionale". 

De asemenea, prin măsura propusă se are în vedere "gradualitatea sancţiunilor, cetăţeanul putând să îşi recupereze dreptul de a conduce, cu o suspendare pentru o perioadă mai scurtă, în anumite condiţii, fără a mai apela la instanţă, fără costuri şi avocaţi". Raportul la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptat cu amendamente admise. 

Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative

Unul dintre acestea prevede că perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei. O altă modificare a proiectului de act normativ vizează perioada de suspendare, care se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă "depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 50 km/h". 

În cazul săvârşirii a două sau mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează "prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile", conform altei modificări. 

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz

Totodată, "când persoana căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contravenţie". 

"Implementarea acestor prevederi ar contrazice complet scopul legii în vigoare, lipsind-o de orice garanţie de siguranţă a participanţilor la trafic", se arată în motivaţia Executivului pentru acest punct de vedere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel