Supraviețuitorii de la Periprava, audiați în dosarul Ficior

ion ficior
ion ficior

Procurorii din Timișoara au început audierile în dosarul torționarului Ion Ficior, spun surse DC News.  Supraviețuitorii de la Periprava s-au prezentat în fața instanței miercuri. Audierile continuă joi. 

Fostul conducător al închisorii comuniste Periprava a fost pus sub acuzare de procurori pentru genocid, pe 24 octombrie. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, condus de istoricul Andrei Muraru, a depus, pe 19 septembrie, o plângere penală pe numele lui Ficior, în care acesta este acuzat de moartea a 103 deținuți.

”Conform certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atestă decesul deţinuţilor, în intervalul 01.08.1958-1.11.1963 în care la cârma coloniei s-a aflat col. (r) Ioan Ficior la Periprava au decedat 103 deţinuţi, toţi făcând parte din colectivitatea contrarevoluţionarilor, anul cu cele mai multe decese fiind 1960 (53 de decese), iar pe grupe de vârstă cele mai multe decese (în număr de 54) au fost înregistrate pentru grupa 50-59 de ani. O statistică realizată privind cauzele de deces indică o pondere mărită a afecţiunilor aparatului digestiv şi excretor, afecţiunilor pulmonare (tuberculoză sau pneumonie), afecţiunilor cardiace, precum şi enterocolitelor”, se arată în comunicatul Parchetului General din 24 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel