Tehnologie de colectare a datelor personale, la frontiera României

O tehnologie de ultimă generaţie pentru controlul de frontieră este testată la Vama Moraviţa, proiectul presupunând utilizarea unui sistem automat la frontiera terestră, unic la nivelul Uniunii Europene, utilizat pentru verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor şi autoturismelor, capturarea live a imaginii faciale, dar şi capturarea imaginii faciale din cipul electronic al paşaportului.

Sistemul poate verifica, de asemenea, imaginea facială, identifică şi recunoaşte automat numerele de înmatriculare ale autoturismelor şi execută verificarea acestora prin interogarea unei baze de date.

Poliţia de Frontieră Română este unul dintre cei 27 parteneri ai Proiectului de Cercetare Dezvoltare 'FASTPASS - Fluxul de lucru şi funcţionalitatea porţilor automate de control la frontieră ABC Gates', proiect pilot aflat sub coordonarea Institutului Tehnologic din Austria. Durata proiectului este de 48 de luni (2012 - 2016), României, prin Poliţia de Frontieră, revenindu-i rolul, unic în UE, de a asigura infrastructura implementării sistemului ABC gates (Automated Border Control) la frontiera terestră, la P.T.F. Moraviţa, arată un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră remis, marţi, Agerpres.

În perioada 8 noiembrie - 15 decembrie 2016, în P.T.F. Moraviţa rutier  - I.T.P.F. Timişoara se testează funcţionalitatea porţilor automate de control la frontieră, în cadrul acestui proiect coordonat de specialişti din cadrul Institutului Tehnologic din Austria.

Potrivit sursei, proiectul FASTPASS îşi propune o abordare armonizată şi modulară pentru controlul automatizat al frontierelor europene (ABC gates) şi urmăreşte testarea şi furnizarea unei soluţii, pe de o parte pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetăţenii de bună credinţă care tranzitează frontierele Uniunii Europene, iar pe de altă parte de a moderniza, accelera şi îmbunătăţi gestionarea frontierelor externe, respectând în acelaşi timp aspectele legate de protecţia datelor şi a vieţii private. Proiectul reuneşte 27 de parteneri, reprezentanţi ai industriei producătoare de sisteme şi componente, instituţii de cercetare, universităţi, autorităţi guvernamentale, autorităţi pentru protecţia datelor, precum şi utilizatorii finali.

Cât timp vor fi stocate datele personale

Pentru crearea condiţiilor optime în derularea acestui proiect, Poliţia de Frontieră Română, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, a colaborat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Participarea călătorilor la aceste teste se va face pe bază de voluntariat, astfel că în conformitate cu legislaţia naţională este necesar consimţământul cetăţeanului.

Datele personale vor fi stocate în baza de date a proiectului numai pe durata testelor, iar după obţinerea şi interpretarea rezultatelor testelor datele vor fi şterse. Culegerea acestor date de către poliţiştii de frontieră români se face numai în scopul unei analize calitative, cu strictă respectare a cerinţelor legale în materie, certificate de autorităţile naţionale pentru protecţia datelor cu caracter personal.

În punctul de trecere a frontierei P.T.F. Moraviţa rutier se vor regăsi materiale informative (flyere) puse la dispoziţie de Consorţiul FastPass.

Totodată, personalul Poliţiei de Frontieră Române va supraveghea procesul de testare a sistemului ABC gates şi va putea furniza călătorilor clarificările necesare cu privire la scopul acestui proiect, mai arată comunicatul de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel