Superyachtul unui apropiat al lui Putin va fi scos la vânzare în Croația. Banii vor merge spre Ucraina

Sursa Foto YouTube Yachting International Radio
Sursa Foto YouTube Yachting International Radio

Ucraina declară că instanța croată a deschis calea spre vânzarea iahtului Royal Romance al lui Viktor Medvedchuk.

Un superyacht în valoare de 200 de milioane de dolari deținut de Viktor Medvedchuk, un oligarh și prieten al lui Vladimir Putin, care este sancționat, urmează să fie vândut la licitație după confiscarea sa în Croația la începutul acestui an, scrie The Guardian.

Guvernul ucrainean a declarat că o instanță croată a hotărât ca iahtul Royal Romance al lui Medvedchuk ar trebui transferat Agenției Ucrainene de Recuperare și Administrare a Activelor, care a declarat că ”va păstra valoarea economică prin vânzarea lui la licitație”.

Ar fi prima vânzare de acest fel în numele poporului Ucrainei, de când guvernele occidentale au impus restricții asupra bunurilor a sute de oligarhi după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Potrivit sursei citate, Medvedchuk, 68 de ani, un politician ucrainean pro-Kremlin, a fost arestat în Ucraina în aprilie și predat Rusiei în cadrul unui schimb de prizonieri în septembrie. El este adesea numit ”prințul întunecat” al politicii ucrainene.

Agenția Ucrainenă de Recuperare și Administrare a Activelor, o ramură specială a Guvernului ucrainean însărcinată cu ”găsirea, urmărirea și gestionarea activelor derivate din corupție”, a declarat că agenții săi au mers în Croația și ”au inspectat iahtul confiscat care aparținea membrilor familiei unui deputat al poporului și unul dintre liderii unei forțe politice interzise în Ucraina”.

 

Poliţia croată a percheziţionat iahtul luna trecută în numele FBI, potrivit ziarului croat Jutarnji list. Aceasta a raportat că o instanță din Split a admis o cerere de mandat de percheziție din partea departamentului de justiție al SUA, pe 15 noiembrie și a confirmat că percheziția a avut loc pe 19 noiembrie.

Royal Romance, care a fost construit de antreprenorul olandez de superyacht ,Feadship, în 2005, are cabine pentru 14 oaspeți și spațiu pentru 21 de membri ai echipajului, precum și o piscină de 4 metri lățime.

În septembrie, un superyacht de 72,5 metri confiscat de la un oligarh rus aflat sub sancțiuni, Dmitri Pumpyansky, a fost vândut la licitație unui cumpărător nedezvăluit pentru 37,5 milioane de dolari, fiind prima vânzare de acest gen de când Rusia a invadat Ucraina.

Iahtul, care avea o piscină, o sală de cinema 3D, o sală de sport, o cadă cu hidromasaj și un spa complet echipat – nu a fost vândut în beneficiul poporului ucrainean, ci pentru banca de investiții din SUA, JP Morgan, care a susținut că Pumpyansky îi datorează. 20,5 milioane de euro.

 

Citește și:

Oficialii UE o contrazic pe Ursula von der Leyen: Miliardele rusești confiscate nu pot fi date Ucrainei. Acestea aparțin tuturor statelor membre

Miercuri, Ursula Von der Leyen promitea că Moscova va plăti pentru reconstrucția Ucrainei ”cu fondurile înghețate ale oligarhilor și activele băncii sale centrale”. La câteva ore după declarație președintelui CE, mai mulți oficiali ai UE au contrazis afirmațiile acesteia.

Anunțul de ieri al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi dat speranță Guvernului de la Kiev, care cere de luni de zile să aloce Ucrainei activele înghețate oligarhilor ruși și Băncii Centrale a Moscovei.

”Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile”, a tunat von der Leyen, înainte de a garanta că ”împreună cu partenerii noștri, vom face Rusia să plătească pentru devastările pe care le-a provocat cu fondurile înghețate ale oligarhilor și activele Băncii sale centrale”. 

Cu toate acestea, la câteva ore după anunțul lui von der Leyen, Comisia a publicat un document de opinie privind utilizarea activelor înghețate pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei. Documentul a clarificat toate obstacolele legale în calea confiscării și reutilizarii bunurilor rusești.

”Înghețarea bunurilor în temeiul măsurilor restrictive ale UE nu poate fi considerată un prim pas către confiscare”, arată clar documentul întocmit de oficialii europeni. Potrivit Europa Today, pentru ca bunul sechestrat să fie donat unei utilități sociale, în speță pentru reconstrucția țării invadate, este nevoie de condamnarea unui judecător. Dar pentru ce crimă?... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel