Superstiții românești. Ce nu ai voie să faci noaptea

Superstiții românești. Ce nu ai voie să faci noaptea / Foto: Pixabay, de Bessi
Superstiții românești. Ce nu ai voie să faci noaptea / Foto: Pixabay, de Bessi

În articol găsești unele dintre cele mai cunoscute superstiții românești.

Fiecare popor are superstițiile și credințele sale, iar românii nu fac excepție. În România există o sumedenie de superstiții, care mai de care mai ciudate, iar unii oameni chiar le respectă cu sfințenie. Spre exemplu, există mai multe superstiții legate de noapte, mai exact lucruri pe care nu ar fi bine să le faci noapte.

Astfel, una dintre ele spune că dacă auzi o voce necunoscută în noapte, nu trebuie să te întorci pentru că r putea fi o mișcare fatală, scrie aflaacum.ro. O altă superstiție spune că nu trebuie să stai în față oglinzii pe întuneric, deoarece chemi spiritele rele. Nu e bine nici să îți tăi unghiile noaptea, deoarece îți scurtezi viață.

Avem și o multe superstiții legate de oră. Spre exemplu, se spune că dacă te-ai uitat la ceas și era fix, cineva te iubește. În schimb, dacă te-ai uitat la ceas și era fără un minut, înseamnă că cineva te-a iubit. Dacă e și un minut, cineva te înșală. Orele care aduc noroc în zilele de luni sunt în intervalul 7:30 și 9:00, iar cele care aduc ghinion sunt între 13:30 și 15:00. Orele ce aduc noroc în zilele de duminică sunt între 16:30 și 18:00, iar cele aducătoare de ghinion sunt în intervalul 15:00 și 16:30.

Cum ne afectează fazele Lunii? Somnul şi naşterile au de suferit 

Cuvântul „nebunie” datează din secolul al XV-lea, când se credea că luna și fazele sale ar putea face oamenii să devină mai mult sau mai puțin agresivi, în funcție de ciclul lunar, scrie Clinca Cleveland. Dincolo de superstiţii şi mituri există, totuși, un adevăr științific în spatele modului în care luna ne afectează în viaţa de zi cu zi.

Psihologul Susan Albers ne prezintă unele dintre cercetările care au fost făcute asupra ciclurilor lunare. Toate organismele au cicluri biologice naturale necesare pentru supraviețuire. Când vorbim despre cicluri biologice, probabil că cel mai adesea ne gândim la ritmul nostru circadian, ciclul intern de somn-veghe de 24 de ore al corpului nostru – și la ritmurile infradiane (cicluri care durează mai mult de 24 de ore), cum ar fi ciclul menstrual de 28 de zile sau sezonier.

Toate aceste cicluri biologice se schimbă pe baza unor factori interni și externi. Și din moment ce corpurile noastre sunt formate din 55% până la aproximativ 78% din apă, există motive să credem că și noi am putea fi afectați de Lună, lumina ei și ciclul său lunar de 27 de zile, mai ales dacă se ia în considerare atracția gravitațională asupra Pământului, care este suficient de puternică pentru a afecta mareele oceanului.

Cercetările au arătat că mai multe specii și-au adaptat unele dintre ciclurile lor biologice pentru a se alinia cu ciclul lunar. O privire de ansamblu cuprinzătoare a cercetării evidențiază efectele lunii asupra proceselor biologice la mai multe specii legate de nivelurile de activitate, ritualurile de hrănire, fotosensibilitate, migrație, modele de napârlire și multe altele, dar cum stau lucrurile în privința oamenilor. "Orice cercetare care a fost făcută a fost considerată controversată, în parte, deoarece studiile asupra oamenilor sunt contradictorii”, spune dr. Albers. Vezi mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel