Superalimentul care previne diabetul, protejează inima și reglează apetitul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Este un aliment foarte consumat în țara noastră, care conține mai mult de 50 de nutrienți și componente bioactive, precum polifenolii, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Deși poate părea surprinzător, cacaua este un aliment care, consumat cu moderație și în formă pură (între 70% și 100%), poate oferi numeroase beneficii nutriționale.

Cacaua pură este considerată un „superaliment” deoarece conține mai mult de 50 de nutrienți și componente bioactive, precum polifenolii, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ce ne protejează și aduc beneficii asupra sănătății, în special asupra celei cardiovasculare.

„Cacaua este o pilulă de sănătate care furnizează nutrienți clasici precum fibra și magneziul, fiind bogată în polifenoli. Aceștia sunt antioxidanți care au efecte pozitive asupra organismului și sunt cunoscuți pentru reducerea tensiunii arteriale și protejarea împotriva colesterolului rău, ceva ce până acum niciun medicament nu a reușit să obțină”, a declarat profesoara de nutriție și bromatologie de la Universitatea din Barcelona, María Izquierdo.

După cum a explicat Salena Sainz, farmacistă și nutriționistă, într-un interviu pentru 20minutos, „problema este utilizarea incorectă a acesteia de către industria alimentară în ultimele decenii, fiind încorporată în produse ultra-procesate cu grăsimi și zaharuri”.

„Totuși,” adaugă nutriționista, „utilizarea sa în forma cea mai pură și în combinație cu alte alimente care furnizează proteine de înaltă calitate și carbohidrați complecși, o transformă într-un aliat perfect datorită efectului său de reducere a vârfurilor de insulină și, implicit, a inflamației.”

„În plus, catechinele îmbunătățesc microbiota intestinală, ceea ce face ca aceasta să fie un prebiotic capabil să joace un rol modulator în obezitate, datorită efectului său potențial asupra metabolismului grăsimilor, carbohidraților și, de asemenea, asupra sațietății.”

Un alt motiv pentru care acest aliment devine un aliat de încredere într-o dietă este capacitatea sa de a reglementa apetitul, datorită proprietăților sale specifice. „Controlul hormonilor implicați în apetitul alimentar, care s-a dovedit a fi pilonul cheie pentru gestionarea supraponderii și anxietății nutriționale,” anunță expertul.

2. Sursa foto... (cacao_76918700.jpg)

Când și cum să incluzi cacaua în alimentație

Totuși, la fel ca în cazul multor alte alimente, este esențial să cunoști cantitatea adecvată pentru a profita de beneficiile sale și momentele cele mai potrivite pentru a o include în dietă.

„Cacaua este o sursă de fibră, magneziu și cupru, care ne ajută să controlăm poftele. Cantitatea ideală este de 2 lingurițe de pudră pe zi, încorporată într-o alimentație cu densitate nutrițională mare, adică bogată în vitamine și minerale,” informează Salena Sainz.

Și care ar fi momentul perfect pentru a-l include în rutina zilnică? „A consuma cacao la micul dejun sau la cină poate transforma acest aliment într-un instrument care ajută la reducerea episoadelor de mâncat compulsiv și la nevoia de produse ultra-procesate. Acest lucru se datorează faptului că ea oferă beneficii precum eliberarea de endorfine, precum și pentru sinteza serotoninei, hormonul fericirii,” menționează Sainz.

„Putem pregăti un mic dejun perfect cu un bol de chefir cu pudră de cacao, afine și fulgi de ovăz. De asemenea, o poți savura simplă, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel