Suntem sedentarii Europei! Doar 2% dintre români spun că fac sport zilnic sau de câteva ori pe săptămână

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Deși sportul aduce o mulțime de beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală, se pare că românii nu practică acest obiciei. De altfel, România este pe ultimul loc în Europa din acest punct de vedere.

Un raport întocmit de Comisia Europeană a arătat faptul că doar 2% dintre români fac sport zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână. Totodată, raportul a mai comunicat faptul că 58% dintre cetăţeni nu merg la sală, iar 22% spun că deşi nu practică niciun sport, fac plimbări lungi sau aleargă în parc.

Specialiștii atrag atenția că lipsa de mișcare duce la obezitate, iar odată cu aceasta ne putem îmbolnăvi. „Bolile cardiovasculare sunt pe primul lor. Este o problemă de percepţie. Practic, populaţia din România nu percepe în acest moment sedentarismul şi dezechilibrele alimentare ca fiind elemente ce ţin de factorul de risc. Sunt percepute ca elemente ce ţin de bunul trai. Spre deosebire de români, ceilalţi europeni sunt mai activi. 38% fac sport cel puţin o dată pe săptămână”, a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra, citat de Antena 3.

Sportul este, fără doar şi poate, secretul unei condiții fizice, dar și psihice, de invidiat. Mișcarea este cheia menținerii unei greutăți corporale optime, cu implicații considerabile asupra unei bune funcționări a întregului organism. Date fiind multiplele avantaje, „Ghidul de activitate fizică pentru americani” recomandă săptămânal 150 de minute de exerciții fizice moderate sau 75 de minute de exerciții intense.

Printre beneficii se numără:

Menținerea unei greutăți corporale optime

Sprijinirea funcțiilor cognitive

Ameliorarea depresiei și a anxietății

Favorizearea unui somn odihnitor

Îmbunătățirea activității sistemului cardiovascular

Reducerea inflamației din organism

Creșterea imunității organismului

62% dintre români nu fac sport niciodată. Suntem printre cei mai sedentari europeni, alături de greci și portughezi, iar la polul opus se află danezii și suedezii. În America, 57% dintre elevii de liceu practică un sport de echipă. Și la noi, teoretic, există olimpiada națională a sporturilor școlare, dar prea puțini copii sunt implicați în antrenamente și competiții.

Printre motivele invocate de români pentru lipsa mişcării se numără ...banii. Costă 300 de lei închirierea unei săli de volei sau baschet pentru o oră. Iar pentru un antrenament de box, karate, sau dans, cel puţin 100 de lei. Abonamentul lunar la sala de fitness pornește de la 150 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel